Nationaal Archief op Flickr succesvol begin

    5 januari 2010

    Een week geleden zette het Nationaal Archief 378 foto’s uit haar archief op Flickr The Commons. Op de tweede dag waren er al 270 comments geplaatst en is het aantal bezoeken na een week gestegen tot 200.000 bezoekers. De pilot die in het kader van het project Beelden voor de Toekomst gestart is, kent een succesvol begin. Een voorbeeld voor meer archieven om te volgen?

    Flickr The Commons is een samenwerkingsverband tussen fotoarchieven uit de hele wereld en de fotowebsite Flickr. Het initiatief is ongeveer een jaar geleden gestart om publieke instituten een gezamenlijk platform te bieden waarop zij hun fotocollecties kunnen delen met een groot publiek om vervolgens met informatie van bezoekers de kennis van de fotocollecties uit te breiden. Onder meer de grootste bibliotheek ter wereld, de Library of Congress, het vooruitstrevende Australische Powerhouse Museum en het Canadese Musée McCord Museum – dat eerder experimenteerde met het gebruik van CC-licenties – gingen het Nationaal Archief voor.

    Historische collecties

    In de pilot deelt het Nationaal Archief en haar partner Spaarnestad Photo historische fotocollecties met een breed publiek met als doel deze collecties te laten verrijken door het publiek. Bezoekers kunnen informatie toevoegen aan foto’s van de Arbeidsinspectie uit de eerste helft van de vorige eeuw, aan foto’s over de Eerste en Tweede Wereldoorlog, emigranten, de KNIL en de Olympische Spelen van 1928. De foto’s op Flickr zijn door het Nationaal Archief op hoge resolutie gedigitaliseerd binnen het grootschalige digitaliserings- en conserveringsproject Beelden voor de Toekomst.

    Flickr community laat archief leven

    Afgezien van de indrukwekkende kwantitatieve resultaten, laat de culturele en historische waarde van de collecties zich zien in de reacties van de Flickr community. Een paar interessante observaties:

    • Hobbyisme: Flickr-gebruiker Leenke vertaalt (vrijwillig) een groot aantal Nederlandse bijschriften in het Engels waar de rest van de community weer gretig op reageert en de foto’s verder onderzoekt.
    • Persoonlijke verhalen: Leenke reageert hiernaast ook nog met een persoonlijk verhaal op een foto van de bevrijding van het concentratiekamp te Amersfoort. Haar opa woonde ernaast en ze is bezig met een boek over de herinneringen van haar oudoom aan deze tijd.
    • Kritisch: Een aantal foto’s van Spaarnestad zijn op lagere kwaliteit online gezet. Een groot aantal Flickr-gebruikers blijken zeer kritische gebruikers, gewend aan hoge kwaliteitsstandaarden, “veel te klein om interessant te zijn”.
    • Gedetailleerde informatie: gebruikers voegen interessante informatie toe aan de foto’s die niet bij de officiële bijschriften te vinden zijn. Zoals een foto van een tank uit de Tweede Wereldoorlog die liefkozend “tankette” genoemd wordt.
    • Correcties: sommige ‘officiële informatie’ wordt gecorrigeerd door gebruikers, zoals bij een foto van een Italiaanse wielrenner tijdens de Olympische Spelen in 1924, “Michele Orecchia, not Ofecchia”, zo stelt gebruiker Donkey1995.
    • Alledaagsheid en ironie: niet alleen zware commentaren, er is ook ruimte voor luchtige reacties, “prachtig”, “schitterend”, of het ironische commentaar onder een foto van een naoorlogse Nederlandse migrant die een bloemkool koopt bij een andere Nederlandse migrant in de Australische havenplaats Geelong.
       
    Emigranten van Nationaal Archief op Flickr.com

    Reactie: “Integreren ho maar. :-)”

    Kortom, het succes laat zich nu vooral kennen door de activiteit die in de Flickr-community rond het materiaal is ontstaan en is bewijs van de ongekende culturele en historische betekenis die de collecties kunnen hebben. Een natte droom voor archivarissen en erfgoed professionals? Ik kan in ieder geval niet ophouden door de collecties heen te gaan en hoop dat meer archieven in de voetsporen van de Library of Congress en het Nationaal Archief zullen treden.

    De foto’s zijn te zien op: www.flickr.com/photos/nationaalarchief.

    Bekijk ook het item van het NOS journaal van maandag 27 oktober 2008:

     

    Kennisland en het Nationaal Archief organiseren samen op 4 november 2008 het seminar Nationaal Archief joins Flickr The Commons waarin onder andere Georges Oates (Flickr) en Fiona Romeo (National Maritime Museum London) onder leiding van moderator Dick Rijken (lector Informatie, Techniek & Samenleving, Haagse Hogeschool) onderzoeken in hoeverre een initiatief als Flickr The Commons kan bijdragen tot een bredere publieksparticipatie voor archieven.

    Deze tekst heeft een Creative Commons Naamsvermelding-licentie (CC BY) en is gekopieerd van de Kennisland-website. Ga voor de volledige versie met afbeeldingen, streamers en noten naar https://www.kl.nl/opinie/nationaal-archief-op-flickr-succesvol-begin/

    This text has a Creative Commons Attribution License (CC BY) and has been copied from the Kennisland website. For a full version with images, streamers and notes go to https://www.kl.nl/opinie/nationaal-archief-op-flickr-succesvol-begin/