Nederland grootste daler in Growth and Jobs Monitor 2008

19 september 2011

Auteur: Joeri van den Steenhoven (voormalig voorzitter Kennisland)

De Europese landen lijken op weg om de Lissabon criteria te halen, maar Nederland is van plaats 5 naar plaats 9 gedaald. Het is daarmee de grootste daler. Dit blijkt uit de jaarlijkse Growth and Jobs Monitor. Dit onderzoek van Lisbon Council en Allianz SE met de voortgang die landen maken op de Lissabon criteria. De resultaten werden gisteren gepresenteerd op de Growth and Jobs Summit in Brussel.

De algemene stemming in het rapport is tevreden. De meeste landen doen het beter en lijken de meeste Lissabon criteria te gaan halen. Er zijn 17 miljoen banen gecreerd, de groei is zelfs hoger dan de VS en datzelfde geldt voor de productiviteitsgroei. Hierdoor ligt de EU zelfs wat voor op schema. Finland is weer eens de nummer 1. Daarna volgen Ierland, Denemarken en Zweden. De monitor meet op zes indicatoren de voortgang op de Lissabon Agenda waaronder economische groei, productiviteitsgroei, werkgelegenheid, onderwijs, investeringen (oa. R&D) en publieke financien.

Voor Nederland ziet het er slechter uit. Dit komt niet omdat Nederland slechter scoort dan vorig jaar, dat is nagenoeg onveranderd. Het is simpelweg dat andere landen sneller vooruitgang hebben geboekt en Nederland is ingehaald. Het staat nu op plaats 9 van de 14 landen uit het onderzoek.

De auteurs waarschuwen echter wel voor een mogelijke terugval, zeker nu het internationale economische klimaat verslechtert. Daarbij geven ze aan dat de externe schokken op de financiele markten niet eens het grootste risico is. Groter gevaar is dat de lidstaten achteroverleunen nu het goed gaat en de Lissabon strategie verlaten. De onderzoekers roepen daarom op op koers te blijven en door te gaan met de hervormingen.

Het rapport en alle presentaties van de Growth and Jobs Summit zijn te vinden op de website van de Lisbon Council.

Deze tekst heeft een Creative Commons Naamsvermelding-licentie (CC BY) en is gekopieerd van de Kennisland-website. Ga voor de volledige versie met afbeeldingen, streamers en noten naar https://www.kl.nl/opinie/nederland-grootste-daler-in-growth-and-jobs-monitor-2008/

This text has a Creative Commons Attribution License (CC BY) and has been copied from the Kennisland website. For a full version with images, streamers and notes go to https://www.kl.nl/opinie/nederland-grootste-daler-in-growth-and-jobs-monitor-2008/