Nederland van Boven – Helikopterbeelden onder Creative Commons?

  8 december 2011

  Dinsdagavond zond de VPRO de eerste aflevering van de nieuwe serie Nederland van Boven uit. Nederland van boven combineert op een innovatieve manier indrukwekkende helikopterbeelden met animaties gebaseerd op databases met statistische gegevens. In het kader van zijn review van het programma in de NRC.next van woensdag wijst Alexander Klöpping op een interessant verschil tussen de omgang van de VPRO met de statistische gegevens en de omgang met de zelf geproduceerde helikopterbeelden:

  Nederland van Boven toont op spectaculaire wijze waarom overheden meer data zouden moeten delen met het publiek. Als kunstenaars, programmeurs, of in dit geval, programmamakers kunnen bouwen op dit soort databronnen, ontstaan verbanden die je met het blote oog niet ziet. Helaas blijven onze overheden echter vaak stilzitten op hun goudmijn aan data: de programmamakers moesten veel te veel moeite doen om informatie los te peuteren. En dat is zonde.

  Wat ook zonde is, is de houding van de VPRO. Het programma had nooit tot stand kunnen komen als overheden en bedrijven uiteindelijk geen data gedeeld hadden met de programmamakers. Je zou dan ook verwachten dat de omroep een wederdienst zou doen door de prachtige helikopterbeelden op hun beurt te delen met het publiek. Maar zij zeggen: “die beelden zijn van ons, en als je ze wil hebben kun je contact opnemen met onze verkoopafdeling”.

  Volgens mij kan de VPRO het niet maken om zo hebberig te doen, en zijn ze het aan iedereen verplicht om het volledige archief met wonderschone helikopterbeelden (onder een vrije licentie) op internet te zetten. Zodat anderen daarop weer verder kunnen bouwen.

  Het vrijgeven van de helikopterbeelden onder een Creative Commons-licentie zou inderdaad een mooi vervolg op de eerdere Creative Commons-experimenten van de VPRO zijn. Als we kijken naar de reacties op de column van Alexander lijkt de kans hierop niet al te slecht te zijn: In de discussie onder de column laat VPRO-medewerker GertJan Kuiper weten dat de conclusie van Alexander …

  … te kort door de bocht [is]. In het gesprek hierover was dit een reactie, maar daarmee niet het officiële VPRO-standpunt. Sterker nog, in de eerste plannen voor Nederland van Boven kwam juist dit punt – de mogelijkheid om de helikopterbeelden weer te delen – al naar voren. Daar zitten inderdaad nog een aantal haken en ogen aan, delen met wie, hoe vrij, in welke kwaliteit etc. We zijn er dus wel mee bezig, maar er wordt ook nog gemonteerd en de afweging wat we doen en hoe je dat doet (alles, op soort landschap, welke metadata) moet nog gemaakt worden.

  We zijn zeer benieuwd…

  Deze tekst heeft een Creative Commons Naamsvermelding-licentie (CC BY) en is gekopieerd van de Kennisland-website. Ga voor de volledige versie met afbeeldingen, streamers en noten naar https://www.kl.nl/opinie/nederland-van-boven-helikopterbeelden-onder-creative-commons/

  This text has a Creative Commons Attribution License (CC BY) and has been copied from the Kennisland website. For a full version with images, streamers and notes go to https://www.kl.nl/opinie/nederland-van-boven-helikopterbeelden-onder-creative-commons/