Nordic Tour: Vizoo & Experimentarium

19 september 2011

Auteur: Joeri van den Steenhoven (voormalig voorzitter Kennisland)

Maandagochtend, half negen. Als een schoolklas lopen we van het hotel door het centrum van Kopenhagen. Het eerste bezoek is aan videobedrijf Vizoo (www.vizoo.com) dat wereldwijd innovatieve videoprojecties biedt. un eerste product was het videologo, waarbij op een uitgesneden logo kan worden geprojecteerd. Hun tweede product is 3D-videoprojectie.

Van klein (1 m2) tot groot (20m2) maken ze hiermee videoinstallaties voor bedrijven op beurzen en events waarbij van alle kanten naar een projectie kunnen kijken. Op het eerste oog lijkt het idee simpel, maar het effect is indrukwekkend. Nu bieden ze ook free format-videoprojectie bijvoorbeeld voor winkeletalages. Op ware grootte dansen mensen op een flexibel, doorzichtig scherm door de etalage heen. Ze lijken echt in de ruimte tussen de groep te staan. En ze hebbben zelfs een techniek waarin mensen in een projectie kunnen staan.

Een van hun eerste klanten was Heineken. Inmiddels werken ze voor onder meer Microsoft, Karlsberg en Toyota. De producten voo Vizoo zijn technologisch hoogstaand en zijn vooral bedoeld voor de echt grote bedrijven. Vanaf het begin werken zed an ook internationaal, van New York tot Tokio tot Dubai. Een van hun grootste knelpunten is het beschermen van intellectueel eigendom. De producten van Vizoo zijn gepatenteerd, maar vooral vanuit Azie worden ze gekopieerd. Ze spenderen veel geld om internationaal juridisch actie te ondernemen. Vizoo’s grootste belemmering is de ontwikkeling van technologie. Ze hebben al nieuwe ideeen maar de technologie voor projectie is nog niet z over. Want hoe belangrijk de technologie ook is, het gaat uiteindelijk om de content en de ervaring, zo geeft onze gastheer toe. Dat is wat waarde creeert. Vizoo wil daarom met bedrijven met hun technologie nieuwe ervaring te creeren, bv voor bezoekers van beurzen. Van dit bedrijf gaan we vast nog meer horen.

Volgende stop is Experimentarium, een soort kleine Nemo. Daar krijgen we een rondleiding in het donker om te ervaren wat het is om blind te zijn. We strompelen met blindenstok door natuur, verkeer en eindigen in een bar waar we zonder wat te zien een koffie bestellen.

Deze tekst heeft een Creative Commons Naamsvermelding-licentie (CC BY) en is gekopieerd van de Kennisland-website. Ga voor de volledige versie met afbeeldingen, streamers en noten naar https://www.kl.nl/opinie/nordic-tour-vizoo-experimentarium/

This text has a Creative Commons Attribution License (CC BY) and has been copied from the Kennisland website. For a full version with images, streamers and notes go to https://www.kl.nl/opinie/nordic-tour-vizoo-experimentarium/