Pareltjes uit VPRO radio archief

  5 januari 2010

  Jarenlang lagen de pareltjes uit het radio archief van de VPRO te verstoffen in beschimmelde kartonnen dozen en in kelders. Nienke Fels – bij de VPRO werkzaam sinds 1979 – heeft de bezem er grondig doorheen gehaald en stelt de leukste fragmenten online beschikbaar op een weblog.

  Het archiveren van materiaal heeft bij de VPRO nooit echt prioriteit gekregen. Gelukkig dat er iemand de nobele taak op zich genomen heeft hier verandering in te brengen. Sinds 2006 is Fels bezig met de ontsluiting van het archief. Ze maakt gebruik van logboeken en draaiboeken, maar in de vele gevallen dat die niet zijn gemaakt of bewaard, luistert ze de banden af.

  Een hels, maar ook dankbaar karwei. Luister bijvoorbeeld hoe Herman Brood in een uitzending van De Suite uit 1979 uitlegt hoe je een hit maakt, of luister naar John Lennon en Yoko Ono, die in 1971 voor de Joe Blow Show laten weten dat “We are all in jail, and we have to free ourselves”.

  Deze tekst heeft een Creative Commons Naamsvermelding-licentie (CC BY) en is gekopieerd van de Kennisland-website. Ga voor de volledige versie met afbeeldingen, streamers en noten naar https://www.kl.nl/opinie/pareltjes-uit-vpro-radio-archief/

  This text has a Creative Commons Attribution License (CC BY) and has been copied from the Kennisland website. For a full version with images, streamers and notes go to https://www.kl.nl/opinie/pareltjes-uit-vpro-radio-archief/