Tribler 4.0 P2P-video for the masses

  5 januari 2010

  De open source bittorrent-client Tribler is met de nieuwste versie (4.0) na jaren doorontwikkelen eindelijk volwassen geworden. De interface is flink opgefrist en behalve downloaden, kun je vanaf nu ook zoeken in videoportals als YouTube en Liveleak. Een belangrijk verschil met andere bittorrent-programma’s is dat Tribler ook peer-to-peer streaming video kan weergeven. Dus je favoriete YouTube-filmpjes kun je gewoon in Tribler bekijken.

  Tribler volgt de Web 2.0 trend door van zijn gebruikersgroep een sociale gemeenschap te willen maken. Na tien succesvol afgeronde downloads begint het programma het downloadgedrag van de gebruiker te ‘herkennen’ en aan de hand van de data van smaakverwanten kan het programma de gebruiker suggesties aanreiken.

  Tribler is niet alleen aantrekkelijk voor gebruikers, maar ook voor omroepen omdat ze hun programma’s met deze methode kunnen aanbieden aan kijkers zonder dat daar enorme centrale servers tussen hoeven te zitten. Dit is nu nog het geval bij uitzendinggemist.nl. Met P2P-programma’s wordt het mogelijk om in elk geval een deel van het videoverkeer over te hevelen naar bittorrent-gebruikers. Dit zou betekenen dat ook video’s met maar een kleine groep geïnteresseerden online aangeboden kunnen worden zonder daarmee de omroepservers onnodig te belasten. Dat is juist de kracht van internet, dat alles gepubliceerd kan worden, dus niet alleen de toptitels, maar ook de kleine werkjes. Op internet kan een eenvoudige phone video uitgroeien tot een hype. De afzet van publicaties is vele malen breder dan in welk ander medium dan ook, het long tail-effect in contentdistributie.

  Peer-to-peertechnologie wordt voor steeds meer toepassingen gebruikt zoals telefonie, bestandsuitwisseling, chatten en nu dus ook video streaming. De Nederlandse overheid financiert het I-Share project waarin nieuwe peer-to-peertechnologie zoals videodistributie wordt onderzocht. Tribler is ontwikkeld binnen I-Share en zit ook samen met Kennisland in het P2P Fusion project.

  Voor ons project Beelden voor de Toekomst zijn ontwikkelingen zoals Tribler iets om in de gaten te houden. Als 200.000 uur video allemaal op centrale servers opgeslagen moet worden en diezelfde servers duizenden bezoekers tegelijk moeten bedienen, loop je al gauw tegen een downloadplafond aan. Als je het materiaal ontsluit via P2P-technologie gaat de druk van de ketel en kan iedereen zonder wachtrijen genieten van precies dat fragment dat je zoekt.

  Deze tekst heeft een Creative Commons Naamsvermelding-licentie (CC BY) en is gekopieerd van de Kennisland-website. Ga voor de volledige versie met afbeeldingen, streamers en noten naar https://www.kl.nl/opinie/tribler-40-p2p-video-for-the-masses/

  This text has a Creative Commons Attribution License (CC BY) and has been copied from the Kennisland website. For a full version with images, streamers and notes go to https://www.kl.nl/opinie/tribler-40-p2p-video-for-the-masses/