We the media

4 januari 2010

Internetjournalist Dan Gilmore heeft een boek geschreven over grassroots journalistiek en beschrijft hoe nieuwe vormen van media zoals webloggen het monopolie op nieuws van grote mediabedrijven doorbreekt. De nieuwe vorm van journalistiek heeft eerder de vorm van een dialoog dan van een lezing. Geheel in lijn met het verkondigde gedachtengoed is het boek als pdf gratis te downloaden en uitgegeven onder een Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.0 License, net zoals Lawrence Lessig’s Free Culture. Je kunt het boek lezen of downloaden bij O’Reilly . Ook bij Slashdot is een lezenswaardige recensie verschenen.

 

Webloggen biedt langzamerhand veel meer dan de luis in de pels van de grote mediabedrijven. Zo komen de Amerikaanse verkiezingen eraan en voor het eerst worden aan beide kanten webloggers actief ingezet om hun visie te geven op de verkiezingen. Geloof trouwens niet direct wat je leest , aangezien veel webloggers direct worden gesponsord door een van de partijen. Zo waren bij de Democratische Conventie meer dan dertig “officiële” webloggers uitgenodigd om live verslag te doen van de festiviteiten. Zie Internetweek voor een paar interessante voorbeelden .

Als je een kritische blik houdt op de geboden informatie hebben weblogs veel voordelen. De informatie is meestal kort en bondig omschreven om snel de aandacht van de lezer te trekken. Naar langere stukken wordt doorgelinkt. Daarnaast praten webloggers elkaar vaak na. Het is een soort ongeschreven regel dat als je iets interessant leest in het weblog van iemand anders dat je dan een verwijzing opneemt naar de post in je eigen blog. Dit lijkt een nadeel maar is eigenlijk een groot voordeel: als iemand een interessant bericht heeft zijn er in een mum van tijd tientallen verwijzingen naar te vinden.

Het is eigenlijk ondoenlijk om de tientallen weblogs dagelijks te bezoeken. Gelukkig zijn er handige programma’s voor die dat voor je doen (zie bijvoorbeeld deze pagina voor een overzicht van readers voor alle besturingssystem ) en bijhouden welke berichten nieuw zijn en welke berichten je al hebt gelezen. Erg handig is de online service die www.bloglines.com biedt. Je schrijft je in, en daarna worden alle blogs die je interessant vindt automatisch bijgehouden op één plek.

Auteur: Geert Wissink

Publicatiedatum: 11 augustus 2004

Deze tekst heeft een Creative Commons Naamsvermelding-licentie (CC BY) en is gekopieerd van de Kennisland-website. Ga voor de volledige versie met afbeeldingen, streamers en noten naar https://www.kl.nl/opinie/we-the-media/

This text has a Creative Commons Attribution License (CC BY) and has been copied from the Kennisland website. For a full version with images, streamers and notes go to https://www.kl.nl/opinie/we-the-media/