Wiki Loves Art

29 november 2011

We love Wiki loves Art! Eens in de zoveel tijd komt er een event voorbij waar we heel blij van worden.Voor 2009 is dat nu al zeker Wiki Loves Art, Wikipedia en het Brooklyn Museum zijn de initiatiefnemers van dit event.

Tijdens de afgelopen weken konden foto/kunstliefhebbers op pad gaan om foto’s in musea te maken. Waar de museumbezoeker normaal sneaky een foto probeert te maken is het nu juist de bedoeling dat objecten in de deelnemende musea gefotografeerd worden. Gaandeweg januari sloten steeds meer musea in de VS en UK zich aan bij dit initiatief o.a. MoMa, Metropolitan Museum, Victoria & Albert Museum. Musea hebben op wikipedia een verlanglijst gezet met objecten/thema’s die gefotografeerd mogen worden. Veel thema’s hebben betrekking op de liefde omdat valentijnsdag het hoogtepunt van Wiki loves Art was. Musea loven prijzen uit voor de mooiste foto maar ook voor degene die de meeste foto’s van de lijst hebben gemaakt.

Door Wee-Pixie: ‘Cupid’ van Etienne-Maurice Falconet

Dat ook de deelnemers enthousiast zijn blijkt uit de hoeveelheid foto’s die nu al op Flickr staan: 1568. De gefotografeerde objecten variëren van schilderijen, sieraden, opgezette dieren tot Tiffany lampen. De foto’s zullen gebruikt worden om artikelen op Wikipedia te illustreren en zijn beschikbaar onder een Creative Commons licentie (CC-BY-SA). De foto’s worden toegevoegd aan Wikimedia Commons, het archief van Wikipedia. Dit initiatief en anderen zoals het Bundesarchiv, leveren belangrijke bijdrage aan een steeds groter wordende collectie vrije beelden.

CC NL en Wikimedia NL organiseren een Nederlandse variant van Wiki Loves Art.

 

Deze tekst heeft een Creative Commons Naamsvermelding-licentie (CC BY) en is gekopieerd van de Kennisland-website. Ga voor de volledige versie met afbeeldingen, streamers en noten naar https://www.kl.nl/opinie/wiki-loves-art/

This text has a Creative Commons Attribution License (CC BY) and has been copied from the Kennisland website. For a full version with images, streamers and notes go to https://www.kl.nl/opinie/wiki-loves-art/