Art Up Your Tab: erfgoed in je browser

De plug-in Art Up Your Tab toont een inspirerend schilderij of prachtige foto uit de rijke collectie van Europeana bij elke nieuwe tab die je opent in je browser. Je kunt zo op een zeer laagdrempelige manier van ons prachtige erfgoed genieten.


Website
www.art-tab.eu/
header_img
Art Up Your Tab

De beelden worden fullscreen getoond in nieuwe tabbladen.

Maker: Kennisland (schilderij: Pietro Longhi)

Rechten:

Download
De beelden worden fullscreen getoond in nieuwe tabbladen.
2017

Als je een nieuwe tab of nieuw scherm opent in je browser zie je bij de meeste mensen een leeg scherm, met in het beste geval een zoekbox en een paar laatst geopende of favoriete websites. Dat kan veel interessanter, dachten wij. Daarom hebben we samen met Studio Parkers en Sara Kolster een plug-in++Plug-inOok wel ‘extensie’ of ‘add-on’ genoemd. Installeer hem hier. ontwikkeld voor browsers die prachtige schilderijen en foto’s uit de rijke collectie van Europeana vertoont in nieuwe tabs.++Goede voorbeeldenWe hadden goede voorbeelden van soortgelijke plug-ins, zoals Google Art Project die materiaal uit de Google Cultural Collection laat zien, of Meow Met, dat in elke nieuwe tab een kattenplaatje uit de collectie van het MoMA laat zien.

Europeana

Europeana.eu is een platform dat gedigitaliseerd erfgoed van meer dan 3.300 culturele en academische instellingen uit heel Europa bij elkaar brengt. Van de Nachtwacht tot een 18e-eeuws korset, van foto’s tot schilderijen van Michelangelo. Op dit moment bevat de database van Europeana ongeveer 30 miljoen afbeeldingen. Daarvan voldoen er ruim 200 duizend aan de (technische) kwaliteitseisen++KwaliteitseisenAlleen afbeeldingen met een hoge resolutie (> 4MP), een licentie die hergebruik toestaat, in landscape-modus en een maker die niet anoniem is komen door de selectie. Bovendien moet er een directe link naar het werk beschikbaar zijn. voor Art Up Your Tab. Ongeveer een derde daarvan is van een Nederlandse erfgoedinstelling afkomstig, dus we doen het als land goed in het aanbieden van materiaal met een hoge resolutie.

In de eerste versie van Art Up Your Tab richten we ons op erfgoed van Nederlandse instellingen in de database van Europeana. Hiervoor maken we een gevarieerde selectie van afwisselende, interessante en prikkelende beelden.Het doel van Art Up Your Tab is internetgebruikers inspireren, verrassen en informeren en ze kennis te laten maken met de rijke collectie van Europees erfgoed in de vertrouwde omgeving van hun browser – zonder dat dit extra tijd of moeite kost. In een later stadium hopen we de selectie en verrijking van beelden over te kunnen dragen op bijvoorbeeld Europeana zelf of erfgoedinstellingen die materiaal aanbieden via Europeana. Mensen die dicht op de collecties zitten kunnen waarschijnlijk interessante thema’s of verhaallijnen bedenken die de beelden verbinden.

Art Up Your Tab: erfgoed in je browser 1
Tsukioka Yoshitoshi

Je kunt doorklikken voor meer informatie over het kunstwerk.

Maker: Kennisland (tekening: Tsukioka Yoshitoshi)

Rechten:

Download
Je kunt doorklikken voor meer informatie over het kunstwerk.

Laagdrempelig erfgoed bekijken

Het doel van Art Up Your Tab is internetgebruikers inspireren, verrassen en informeren en ze kennis te laten maken met de rijke collectie van Europees erfgoed in de vertrouwde omgeving van hun browser – zonder dat dit extra tijd of moeite kost. We proberen op die manier cultureel erfgoed te integreren in de dagelijkse handelingenAlle beelden in Art Up Your Tab komen fullscreen en zonder tekst in beeld zodra je een nieuwe tab in je browser opent. van mensen en zo de zichtbaarheid van digitale erfgoedcollecties te vergroten.++Erfgoed zichtbaar makenKennisland werkt al sinds 2007 aan het toegankelijk maken van cultureel erfgoed, bijvoorbeeld in het project Beelden voor de Toekomst.

Meer lezen over het beeld (maar het hoeft niet)

Alle beelden in Art Up Your Tab komen fullscreen en zonder tekst in beeld zodra je een nieuwe tab in je browser opent. Nu kun je twee dingen doen. Of je denkt “mooi beeld, maar ik moet door” en gaat verder met waar je mee bezig was, of je vindt het voorgeschotelde beeld zo interessant dat je er meer over wilt weten. Dan klik je op ‘more info’. Je kunt vervolgens lezen over de achtergrond en context van het werk, de makers, de instelling, de gebruiksvoorwaarden én het beeld direct in hoge resolutie downloaden of delen met anderen. En dat allemaal nog steeds gewoon in je nieuwe tab. Je kunt ook doorklikken naar de pagina over dit specifieke werk op de Europeana-website.

Voor je het weet ben je een halfuur mooie beelden aan het browsen op Europeana, terwijl je alleen maar een nieuwe tab wilde openen.


Installeer de Chrome-extensie

Installeer de Firefox-add-on


Art Up Your Tab is mogelijk gemaakt met een bijdrage van het
Netwerk Digitaal Erfgoed. Greenhost sponsort de plug-in.

 

Als je dit project interessant vindt, dan misschien ook:

Deze tekst heeft een Creative Commons Naamsvermelding-licentie (CC BY) en is gekopieerd van de Kennisland-website. Ga voor de volledige versie met afbeeldingen, streamers en noten naar https://www.kl.nl/projecten/art-tab-erfgoed-je-browser/

This text has a Creative Commons Attribution License (CC BY) and has been copied from the Kennisland website. For a full version with images, streamers and notes go to https://www.kl.nl/projecten/art-tab-erfgoed-je-browser/