Celluloid Remix 2: Found Footage

Tweede editie van de succesvolle videoremix-wedstrijd met historische fragmenten uit de filmcollectie van EYE.


  • Betrokken KL'ers
2012 - 2012

Op 26 januari 2012 lanceren EYE Film Instituut Nederland en Kennisland Celluloid Remix 2: Found Footage. Dit is de tweede editie van de succesvolle videoremix-wedstrijd met historische fragmenten uit de filmcollectie van EYE. Professionals en amateurs remixen bijzonder filmmateriaal uit de collectie Bits & Pieces tot nieuwe, korte films met een eigen soundtrack. De sluitingsdatum voor het inzenden van nieuwe remixes is 25 april 2012. De winnaars, gekozen door een professionele jury, worden in mei in het nieuwe pand van EYE gepresenteerd. Celluloid Remix 2 wordt gerealiseerd in het kader van Beelden voor de Toekomst.

Bits & Pieces

Voor de remixwedstrijd zijn 43 fragmenten geselecteerd uit de collectie Bits & Pieces: een unieke collectie van EYE. Bits & Pieces zijn korte fragmenten, snippers van films die vaak vergeten of verloren zijn. In veel archieven worden deze ‘restjes’ weggegooid. EYE bewaart ze echter en werkt al twintig jaar aan de verzameling ervan. Dankzij Beelden voor de Toekomst is deze collectie nu gedigitaliseerd. Daarnaast stelde het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid geluiden beschikbaar.

Twee levels

Iedereen kan meedoen aan deze editie van Celluloid Remix. Ervaren remixers kunnen, net als in de eerste editie, zelf de beschikbare filmfragmenten downloaden en remixen met hun eigen software. Daarnaast is een online mixer beschikbaar: een vernuftige tool om eenvoudig in een paar klikken je eigen remix te maken, direct online. Zo kunnen ook minder ervaren deelnemers meedingen naar de prijzen.

Inspiratie door Habbekrats

Victor Ponten, mede-eigenaar van creatief bureau Habbekrats en regisseur van de film Rabat, trapt Celluloid Remix 2 af: hij maakte als eerste een remix. Zijn aanpak geeft inzicht in de mogelijkheden van werken met historische filmclips en dient ter inspiratie voor alle deelnemers. Daarnaast is Ponten ambassadeur van Celluloid Remix 2 en voorzitter van de jury. Zijn remix, getiteld Hoe de wereld veranderde zie je hieronder:

Inzenden en jury

De sluitingsdatum voor het inzenden van remixes is 25 april 2012. Alle inzendingen komen onder een Creative Commons-licentie beschikbaar op www.celluloidremix.nl. De inzendingen worden beoordeeld door een professionele jury met o.a. Victor Ponten en Ernst-Jan Pfauth (blogger en nrc.next-columnist). De winnende remixes worden gepresenteerd tijdens het Celluloid Remix 2 eindevent in EYE in mei 2012.

Ga voor alle informatie en om mee te doen naar www.celluloidremix.nl. Blijf op de hoogte via de Celluloid Remix Facebook-pagina.

Achtergrond

Deze editie wordt georganiseerd binnen Beelden voor de Toekomst. Beelden voor de Toekomst digitaliseert de audiovisuele geschiedenis van Nederland om deze te redden, te bewaren en toegankelijk te maken voor publiek, onderwijs en creatieve industrie. De technische basis van Celluloid Remix 2 is het Open Beelden-platform, een initiatief van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in samenwerking met Kennisland.

De eerste editie van Celluloid Remix vond in 2009 plaats. De winnaar was toen Jata Haan met Movement.

Deze tekst heeft een Creative Commons Naamsvermelding-licentie (CC BY) en is gekopieerd van de Kennisland-website. Ga voor de volledige versie met afbeeldingen, streamers en noten naar https://www.kl.nl/projecten/celluloid-remix-2-found-footage/

This text has a Creative Commons Attribution License (CC BY) and has been copied from the Kennisland website. For a full version with images, streamers and notes go to https://www.kl.nl/projecten/celluloid-remix-2-found-footage/