Celluloid Remix

Kennisland organiseerde samen met het Filmmuseum Celluloid Remix, dé online remix-contest met films uit het begin van de Nederlandse filmgeschiedenis.


  • Betrokken KL'ers
2009

Het Filmmuseum (per 1 januari 2010: eye Film Instituut Nederland) selecteerde voor Celluloid Remix 21 fragmenten uit haar collectie vroege Nederlandse film uit de periode 1917-1932. Professionals en amateurs werden uitgedaagd om dit bijzondere cinematografisch materiaal tot nieuwe korte films met een eigen soundtrack te remixen. Uniek digitaal filmmateriaal uit het begin van de Nederlandse filmgeschiedenis, de periode van de stille film. De filmfragmenten geven een beeld van de snelle veranderingen op industrieel en maatschappelijk gebied in de jaren na de Eerste Wereldoorlog. Het thema van Celluloid Remix was Modern Times, de visie van filmmakers op moderniteit.

De films werden gedigitaliseerd in het kader van Beelden voor de Toekomst. Een groot deel van de films uit de periode van de stille film is verloren gegaan door erosie, schimmels en inktvraat. Alles wat de tand des tijds wél doorstaan heeft, ligt opgeslagen in de depots van het Filmmuseum en is nu in het kader van Beelden voor de Toekomst gerestaureerd en gedigitaliseerd.

Op www.filmmuseum.nl/celluloidremix is een aantal volledige films te bekijken en meer achtergrondinformatie te lezen over de vroege Nederlandse film.

De prijswinnaars

Op 25 september werden op het Nederlands Film Festival de prijswinnaars van de remixwedstrijd bekend gemaakt. Uit 54 inzendingen van zeer hoge kwaliteit koos de jury Jata Haan’s remix Movement als winnaar. De 2e prijs was voor Casper Smit met Ecclisiastes, de 3e prijs voor Hugo Huurdeman met Het zwarte duister en de 4e prijs ging naar Wouter Haasnoot met monstermovie Remixilla. In een vol filmtheater ‘t Hoogt in Utrecht werden de acht genomineerde remixes vertoond op het grote doek, waarna moderator Patrick van Mil in gesprek ging met de enthousiaste makers. Tot slot maakte juryvoorzitter Eboman (Jeroen Hofs) de vier winnende films bekend.

Celluloid Remix werd binnen het project Beelden voor de Toekomst gerealiseerd door het Filmmuseum en Kennisland in samenwerking met het Nederlands Film Festival. In het project Beelden voor de Toekomst redden zes instellingen een belangrijk deel van het audiovisueel erfgoed van Nederland door conservering en digitalisering. Het gedigitaliseerde materiaal komt zo breed mogelijk beschikbaar voor onderwijs en het publiek.
 

Deze tekst heeft een Creative Commons Naamsvermelding-licentie (CC BY) en is gekopieerd van de Kennisland-website. Ga voor de volledige versie met afbeeldingen, streamers en noten naar https://www.kl.nl/projecten/celluloid-remix/

This text has a Creative Commons Attribution License (CC BY) and has been copied from the Kennisland website. For a full version with images, streamers and notes go to https://www.kl.nl/projecten/celluloid-remix/