Creative Commons Nederland

Creative Commons biedt makers van auteursrechtelijk beschermde werken de vrijheid om op een flexibele manier met hun auteursrechten om te gaan.


Website
creativecommons.nl
E-mail
info@creativecommons.nl
header_img
Creative commons fairy
2004 - 2018

Dankzij supersnel internet en ongelimiteerde data is het delen van creatief werk nog nooit zo eenvoudig geweest. Downloaden, remixen en bewerken van andermans creaties vindt plaats op ongeëvenaarde schaal. Het huidige auteursrecht is niet ingesteld op die nieuwe manier van werk delen.++CasesLees ook de cases hierover, bijvoorbeeld de case over Modern auteursrecht in Europa, Een sterk publiek domein en Europeana. Creative Commons-licenties bieden hiervoor een oplossing.

Creative Commons biedt auteurs, kunstenaars, wetenschappers, docenten en alle andere makers de vrijheid om op een flexibele manier met hun auteursrechten om te gaan. Met een keuze uit zes standaardlicenties++LicentiesKijk hier voor een detailoverzicht van deze licenties. bepaalt de maker in welke mate zijn werk verder verspreid en bewerkt mag worden, en onder welke voorwaarden.De maker kan met de CC-licenties bepalen in welke mate zijn werk verder verspreid en bewerkt mag worden, en onder welke voorwaarden. Het aanbieden van een werk onder een Creative Commons-licentie betekent niet dat de maker zijn auteursrechten opgeeft, maar dat er op voorhand bepaalde gebruiksrechten verleend worden aan derden. Voor het gebruik van het werk onder de voorwaarden die in de licentie vermeld staan, hoeft dan geen expliciete toestemming gevraagd te worden.

Er zijn inmiddels meer dan een miljard onder Creative Commons gelicenseerde werken op internet te vinden: miljoenen foto’s op fotowebsite Flickr++Geavanceerd zoekenMet geavanceerd zoeken kun je filteren op foto’s met een Creative Commons-licentie., al het beeldmateriaal op Wikipedia++WikipediaZie hier informatie over de gebruiksvoorwaarden van content op Wikipedia., tal van academische publicaties en een groeiende hoeveelheid open lesmateriaal op wikiwijsonderwijsplatform.nl. Ook is alle informatie van de Rijksoverheid op rijksoverheid.nl en op data.overheid.nl onder een open licentie gepubliceerd.

Kennisland en Creative Commons

Kennisland coördineert sinds 2004 de publieke activiteiten van Creative Commons in Nederland. We werken hierin samen met Waag en het Instituut voor Informatierecht. Dit samenwerkingsverband zet zich onder de naam Creative Commons Nederland in voor de ontwikkeling en promotie van, en de voorlichting++ActualiteitEen actueel overzicht van activiteiten en wat ons bezighoudt is te vinden op de website. over Creative Commons-licenties in Nederland.

Creative Commons Nederland heeft al veel bereikt. Zo zijn in samenwerking met Open Cultuur Data al tientallen datasets met ieder weer een enorm aantal culturele werken van culturele instellingen verzameld en beschikbaar gesteld. Kennisland werkt verder samen met Buma/Stemra++Buma/StemraKijk hier voor meer informatie. om licensering mogelijk te maken voor muzikanten en componisten in Nederland.

Update 2018: Oprichting Nederlandse Chapter Creative Commons

Op vrijdag 14 september 2018 gaat een nieuw tijdperk in voor Creative Commons in Nederland. Door een wereldwijde reorganisatie bij Creative Commons verandert de structuur. Een Creative Commons Chapter, waarvoor in september een vereniging wordt opgericht, zal de Nederlandse vertegenwoordiging overnemen. De vereniging zal onder andere het Creative Commons-gedachtegoed in Nederland verder verspreiden en activiteiten organiseren. Lees meer

Deze tekst heeft een Creative Commons Naamsvermelding-licentie (CC BY) en is gekopieerd van de Kennisland-website. Ga voor de volledige versie met afbeeldingen, streamers en noten naar https://www.kl.nl/projecten/creative-commons-nederland/

This text has a Creative Commons Attribution License (CC BY) and has been copied from the Kennisland website. For a full version with images, streamers and notes go to https://www.kl.nl/projecten/creative-commons-nederland/