KoppieCopy – The Remix

In KoppieCopy – The Remix wordt een vervolg gegeven aan de pilot KoppieCopy waarin voor en door jongeren een aansprekend product wordt ontwikkeld om slim met auteursrecht te leren omgaan.


  • Betrokken KL'ers
2010 - 2011

Auteursrecht is een onderwerp waar veel volwassenen niet warm voor lopen. Laat staan jongeren. En toch is het auteursrecht iets waar jongeren steeds meer mee te maken hebben. Kinderen zijn al van jongs af aan actief op internet, en voor de jongere generaties is het de normaalste zaak van de wereld dat je muziek, films, plaatjes en zelfs complete boeken gratis kunt downloaden, verspreiden en gebruiken. Jongeren doen dat ook volop, maar de auteurswet is niet op die werkelijkheid afgestemd. In KoppieCopy – The Remix is een vervolg gegeven aan de pilot KoppieCopy (2009-2010) waarin voor en door jongeren een aansprekend product wordt ontwikkeld om slim met auteursrecht te leren omgaan.

Verder na de pilot

In 2009-2010 gingen Kennisland, DOK, Digital Playground en Waag Society in het kader van de regeling Mediawijsheid op zoek naar een voor jongeren aansprekende manier om zich kennis van het auteursrecht eigen te maken. Uitgangspunt was de vraag wat er allemaal wél mag, in plaats van wat er allemaal verboden is. Samen met leerlingen van het Stanislas College in Delft en experts zoals Tim Kuik van Stichting Brein werd een methodiek met rollenspellen, nieuwe media en remixing ontwikkeld die beschikbaar kwam via een zogeheten Ning-community.

De Ning had echter een aantal nadelen en ook opschaling van het product werd door enkele factoren belemmerd. Binnen de regeling Mediawijsheid werkten de projectpartners daarom in 2010-2011 verder aan een meer gelikte en tegelijk eenvoudiger variant van KoppieCopy die op scholen en in bibliotheken bruikbaar is. In maart 2011 vond een symposium plaats voor docenten en mediacoaches en in april 2011 werd KoppieCopy zowel beschikbaar voor scholen die zelfstandig aan de slag willen als in workshopvorm voor scholen die de expertise liever inhuren. De wokrshops rond KoppieCopy worden onder meer aangeboden door Waag Society en door Digital Playground.

De website van KoppieCopy is te vinden op www.koppiecopy.net. Alles onder Creative Commons licentie uiteraard.

Deze tekst heeft een Creative Commons Naamsvermelding-licentie (CC BY) en is gekopieerd van de Kennisland-website. Ga voor de volledige versie met afbeeldingen, streamers en noten naar https://www.kl.nl/projecten/koppiecopy-the-remix/

This text has a Creative Commons Attribution License (CC BY) and has been copied from the Kennisland website. For a full version with images, streamers and notes go to https://www.kl.nl/projecten/koppiecopy-the-remix/