Masterclass open data voor culturele instellingen (2)

Doel van de masterclass is om een strategie te ontwikkelen voor het vrijgeven van collectiedata van culturele erfgoedinstellingen. 


2013

Open Cultuur Data organiseert een tweede editie van de masterclass open data voor culturele instellingen. Doel van de masterclass is om een strategie te ontwikkelen voor het vrijgeven van collectiedata van culturele erfgoedinstellingen.

Let op: inschrijven is niet meer mogelijk!

De masterclass gaat in vijf plenaire bijeenkomsten in op auteursrechtelijke aspecten van metadata en content en het toepassen van opencontentlicenties. Naast een theoretische inleiding op het onderwerp ga je onder begeleiding van een coach met je eigen praktijkcase aan de slag. Tussen de bijeenkomsten door worden lees- en praktijkopdrachten meegegeven. Datasets worden gepromoot in het Open Cultuur Data-netwerk en in de catalogus opgenomen.

De masterclass staat onder leiding van Nikki Timmermans (adviseur Kennisland). Coaching en bijdragen worden daarnaast gegeven door Paul Keller (senior adviseur auteursrecht Kennisland, Creative Commons NL) en Maarten Zeinstra (adviseur auteursrecht Kennisland, Creative Commons NL). Dit team van Kennisland werkt samen met opendataprofessionals uit het Open Cultuur Data-netwerk.

Doelgroep

De masterclass is bedoeld voor professionals werkzaam in de culturele sector (erfgoedinstellingen, musea, archieven, bibliotheken, media) die geïnteresseerd zijn in open data en cultuur, hier meer kennis over willen vergaren en er in de praktijk mee aan de slag willen gaan. Dit kunnen marketing- of communicatieprofessionals zijn, collectiebeheerders of bijvoorbeeld professionals werkzaam op een digitaliserings-, e-cultuur- of rechtenafdeling.

Aan de eerste editie van de masterclass deden onder anderen Tim de Haan (projectadviseur, Nationaal Archief), Wilbert Helmus (hoofd collectie en kennismanagement, Fries Museum / Keramiekmuseum Princessehof) en Marije Verduijn (teamleider kennis en informatie, Centraal Museum) mee (alle deelnemers).

Bijeenkomsten

De plenaire masterclassbijeenkomsten vinden plaats in Amsterdam (Kennisland, Keizersgracht 174, 4 hoog) van 19.00-21.00 uur:

  • Sessie 1: Introductie, kennismaking en cases
  • Sessie 2: Auteursrecht en open licenties
  • Sessie 3: Technologie, hergebruik en toepassingen
  • Sessie 4: Beleidsvorming, risico’s en voordelen
  • Sessie 5: Terugkomdag en lessons learned

Houd hiernaast rekening met een voorbereidingstijd van ongeveer drie uur per bijeenkomst voor het maken van de lees- en praktijkopdrachten.

Inschrijven

Deelname aan de masterclass kost 750,- euro (ex BTW). De masterclass biedt plek aan maximaal 15 deelnemers en vindt doorgang bij een minimum van 10 deelnemers. Inschrijven kan via het online inschrijfformulier.

We streven ernaar om uiterlijk twee weken voor aanvang van de masterclass kenbaar te maken of we voldoende deelnemers hebben en of je geselecteerd bent om mee te doen.

Over Open Cultuur Data

Open Cultuur Data is een netwerk van cultuurprofessionals, ontwikkelaars, designers, auteursrechtspecialisten en open- datadeskundigen, dat culturele data open maakt en de ontwikkeling van waardevolle culturele toepassingen stimuleert. Hierdoor wordt cultuur op innovatieve wijze voor een breder publiek toegankelijk gemaakt. Activiteiten worden in 2013 uitgevoerd door Kennisland en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.

Deze tekst heeft een Creative Commons Naamsvermelding-licentie (CC BY) en is gekopieerd van de Kennisland-website. Ga voor de volledige versie met afbeeldingen, streamers en noten naar https://www.kl.nl/projecten/masterclass-open-data-voor-culturele-instellingen-2/

This text has a Creative Commons Attribution License (CC BY) and has been copied from the Kennisland website. For a full version with images, streamers and notes go to https://www.kl.nl/projecten/masterclass-open-data-voor-culturele-instellingen-2/