UMTS Diensten

Onderzoek naar nieuw te ontwikkelen maatschappelijke mobiele diensten via het UMTS-netwerk.


2004

Via het UMTS-netwerk wordt het mogelijk nieuwe mobiele diensten aan te gaan bieden. Maar de volgende generatie mobiel dataverkeer is op zoek naar afnemers. Want zoals vaak sluit beschikbare technologie nog niet aan bij de marktvraag. De kunst ligt in het maken van de vertaalslag van technologische mogelijkheden naar de wensen van professionals en consumenten.

Telecombedrijf KPN heeft Kennisland gevraagd hen te ondersteunen in het proces van maatschappelijke dienstenontwikkeling via het UMTS-netwerk. Doel van dit project was om tot ontwikkeling van maatschappelijke UMTS-diensten te komen binnen de sectoren onderwijs, veiligheid en zorg. De kernvraag was hoe bepaalde processen binnen deze sectoren beter ingericht kunnen worden met behulp van de nieuwe UMTS-technologie. Te denken valt aan toepassingen voor politie, brandweer, thuiszorg of scholen.

Is er behoefte aan mobiele ICT-applicaties?

Het onderzoek bracht in kaart welke ICT-applicaties op dat moment in de drie sectoren gebruikt werden en of er behoefte bestond aan mobiele varianten daarvan. Ook nieuwe toepassingen die mogelijk zouden worden dankzij UMTS waren onderwerp van onderzoek. Daarnaast heeft KL een zoektocht naar innovatieve en ondernemende organisaties ondernomen die aan de slag wilden gaat met deze nieuwe technologie om hun diensten of processen te verbeteren. Na een selectie van de de meest kansrijke applicaties zou KPN beoordelen met welke ontwikkelaars, leveranciers en gebruikersgroepen het ontwikkelingstraject te starten.

Teamleden

Frans Nauta, Marieke Rietbergen, Geert Wissink

Deze tekst heeft een Creative Commons Naamsvermelding-licentie (CC BY) en is gekopieerd van de Kennisland-website. Ga voor de volledige versie met afbeeldingen, streamers en noten naar https://www.kl.nl/projecten/umts-diensten/

This text has a Creative Commons Attribution License (CC BY) and has been copied from the Kennisland website. For a full version with images, streamers and notes go to https://www.kl.nl/projecten/umts-diensten/