Wifi in de trein

Onderzoek en voorstel voor internet in de trein via wifi-netwerken.


2005

Een sterke kennissamenleving geeft haar burgers waar mogelijk toegang tot kennis en informatie. Dus waarom hebben we dan nog geen internet in de trein? Dat is een van de meest logische plekken en met de zgn. wifi-netwerken is dat ook mogelijk.

Overtuigen van de NS

Daarom is Kennisland in 2005 een project gestart om Wifi in de trein te krijgen. Gesteund door Surfnet heeft KL eerst een inventarisatie gemaakt van de mogelijkheden. Uit deze inventarisatie bleek dat in een aantal landen intertoegang via wifi in de trein al vanzelfsprekend was. De spoorwegen van bijvoorbeeld Zweden, Japan, de VS, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland boden dat in 2005 al. Met deze inventarisatie in de hand zijn we naar de NS gestapt om hen te overtuigen ook in Nederland wifi op de trein te gaan bieden. De NS was enthousiast, maar het project is gestopt omdat de NS aangaf hier zelf al mee bezig te zijn.

In 2012 alle treinen gratis wifi?

Later is NS een eigen pilot gestart en jaren later lijkt het er van te gaan komen. In maart 2010 moeten de eerste treinen met wifi-toegang gaan rijden. In 2012 zouden alle treinen gratis toegang tot internet moeten gaan bieden. Het kabinet heeft hiervoor aan de NS een subsidie beschikbaar gesteld.

Teamleden

Frans Nauta, Farid Tabarki

Deze tekst heeft een Creative Commons Naamsvermelding-licentie (CC BY) en is gekopieerd van de Kennisland-website. Ga voor de volledige versie met afbeeldingen, streamers en noten naar https://www.kl.nl/projecten/wifi-in-de-trein/

This text has a Creative Commons Attribution License (CC BY) and has been copied from the Kennisland website. For a full version with images, streamers and notes go to https://www.kl.nl/projecten/wifi-in-de-trein/