Kenniseconomie Monitor 2006

Zes doorbraken voor de polder die volgens Kennisland in 2006 nodig waren om de positie van Nederland als kennisland naar een hoger peil te tillen.

Download
Publicatie
14 september 2006

Zes doorbraken voor de polder

Het gaat beter met Nederland. Na een aantal moeilijk jaren zitten we weer in de lift. De economie groeit, consumenten besteden meer, bedrijven exporteren meer en de werkgelegenheid neemt toe. We kijken met meer vertrouwen naar de toekomst. Maar staan we er echt goed voor? Zijn we voorbereid op een nieuwe toekomst? Wij menen van niet.

De conclusie van de eerst Kenniseconomiemonitor, in september 2003, luidde dat Nederland er met innovatie niet goed voor stond. Een week later ging het Innovatieplatform van start. Onze conclusie in de tweede Kenniseconomiemonitor: er wordt veel over innovatie gepraat maar er zijn weinig resultaten. Soms is er vooruitgang, maar vaak zijn andere landen sneller. Op de meeste indicatoren is Nederland een lage middenmoter. Volgens ons zijn er zes knelpunten die aangepakt moeten worden.

Zes doorbraken voor de polder zijn nodig:

  • Meer mensen hoger opleiden
  • Voldoende en betere leraren
  • Meer investeren in het laten uitblinken van leerlingen
  • Het ondernemerschap stimuleren
  • Kies voor enkele sterke regio’s
  • Een slimmere overheid

De Kenniseconomie monitor is beschikbaar als pdf-bestand:

Achtergronddocumenten

Als voorbereiding op de Kenniseconomie Monitor 2006 heeft Kennisland onderzoek uitgevoerd en een reeks expertmeetings georganiseerd rond verschillende thema’s. Het onderzoeksverslag en de discussiepapers zijn als achtergronddocumenten beschikbaar:

Samenvatting en persbericht

Download hier een samenvatting van de Kenniseconomie Monitor 2006
Download hier het persbericht over de Kenniseconomie Monitor 2006

Een van de auteurs is Joeri van den Steenhoven (voormalig voorzitter Kennisland)

Deze tekst heeft een Creative Commons Naamsvermelding-licentie (CC BY) en is gekopieerd van de Kennisland-website. Ga voor de volledige versie met afbeeldingen, streamers en noten naar https://www.kl.nl/publicaties/kenniseconomie-monitor-2006/

This text has a Creative Commons Attribution License (CC BY) and has been copied from the Kennisland website. For a full version with images, streamers and notes go to https://www.kl.nl/publicaties/kenniseconomie-monitor-2006/