Judith Blijden
Judith Blijden

Maker: Giorgos Gripeos

Rechten:

Download

Adviseur auteursrecht en digitale cultuur

Judith Blijden

@JudithBlijdenLinkedIn-profiel

Judith Blijden is jurist en rechtsfilosoof. Als adviseur auteursrecht en digitale cultuur werkt zij aan het verbeteren van auteursrechtbeleid binnen de Europese Unie in samenwerking met culturele instellingen en onderwijsorganisaties. Ook geeft ze trainingen aan professionals op het gebied van auteursrecht. Haar doel is om een bijdrage te leveren aan een betere toegang tot kennis en cultuur.

Judith werkt voor COMMUNIA++CommuniaKennisland is lid van COMMUNIA Association on the Public Domain. Dit is een Europese organisatie die pleit voor een betere toegang tot cultuur en kennis. Lees meer om ervoor te zorgen dat het auteursrecht wordt hervormd in de EU++KL en auteursrechtKennisland maakt zich sterk voor een hervormd auteursrecht omwille van een open kennissamenleving.. Ook is ze projectleider van het project ‘Copyright for Education’ waar verbetering van het auteursrecht voor het onderwijs centraal staat. Er moeten eenduidige auteursrechtelijke regels komen die gelden binnen heel Europa, zodat bijvoorbeeld docenten zich kunnen richten op innovatief en goed onderwijs in plaats van de rechtenstatus van lesmateriaal uit te moeten zoeken. En zodat erfgoedprofessionals zich in de toekomst geheel kunnen richten op het toegankelijk maken van hun collecties.

Daarnaast helpt Judith ook erfgoedinstellingen met het toepassen van het auteursrecht in de praktijk. Omdat het auteursrecht zo ingewikkeld is, is het vaak lastig voor gebruikers, of zelfs professionals, om te weten wat de juridische status is van een (digitaal) object. Judith helpt erfgoedprofessionals om de kwaliteit van de juridische informatie van (digitale) culturele objecten te verbeteren op Europeana++EuropeanaEuropeana is een project dat is gestart door de Europese Unie met als doel het Europees erfgoed te digitaliseren en vrij beschikbaar te maken. Lees meer., Europa’s grootste online collectie van kunst, cultuur en wetenschap.

Judith is afgestudeerd aan de Universiteit van Leiden met een master in de Wijsbegeerte en een master Nederlands Recht. Voor haar masters deed zij onderzoek naar de filosofische grondslagen van de vrijheid van meningsuiting en wat moraliteit betekende voor de legaliteit van het Neurenberg Tribunaal++Neurenberg TribunaalHet Neurenberg Tribunaal werd speciaal opgericht om 24 kopstukken uit het naziregime uit de Tweede Wereldoorlog te berechten. Lees meer en het nazirecht tijdens en na afloop van de Tweede Wereldoorlog. Tijdens haar studie liep zij stage bij de Permanente Vertegenwoordiging van het Koninkrijk der Nederlanden bij de Verenigde Naties in New York waar zij deelnam in het campagneteam voor een zetel in de Veiligheidsraad.

Judith komt uit Zoetermeer, maar woont inmiddels in Amsterdam. Ze zingt en speelt piano en gitaar. In haar vrije tijd is Judith vaak te vinden in musea. Haar favoriete kunstwerk is uiteraard ‘Judith’ van Gustav Klimt.

Meer

Deze tekst heeft een Creative Commons Naamsvermelding-licentie (CC BY) en is gekopieerd van de Kennisland-website. Ga voor de volledige versie met afbeeldingen, streamers en noten naar https://www.kl.nl/opinie/breaking-bibliotheken-mogen-nu-ook-e-books-uitlenen/

This text has a Creative Commons Attribution License (CC BY) and has been copied from the Kennisland website. For a full version with images, streamers and notes go to https://www.kl.nl/opinie/breaking-bibliotheken-mogen-nu-ook-e-books-uitlenen/