Lisette Kalshoven
Lisette Kalshoven

Maker: Giorgos Gripeos

Rechten:

Download

Adviseur auteursrecht en open onderwijs

Lisette Kalshoven

@LNKalshovenLinkedIn-profiel

Lisette Kalshoven is adviseur op het gebied van auteursrecht, erfgoed en open onderwijs. Ze combineert het schrijven van beleid met praktische interventies en trainingen voor professionals. Het creëren van toegang tot informatie++Toegang tot informatieLisette begon met het denken over toegang tot informatie op de universiteit, verbaasd door het gebrek aan toegang tot wetenschappelijke publicaties. Lees dit opiniestuk van haar hand. is altijd het beginpunt in haar werk. Lisette is ook vicepresident van de COMMUNIA Association, die strijdt voor een sterk publiek domein.

Ze werkt als projectleider voor Copyright Reform for Education, een project dat als doelstelling heeft om het auteursrecht zo aan te passen voor onderwijs, dat leraren de vrijheid hebben om les te geven met alle materialen die ze nodig hebben. Ook lobbyt Lisette in Brussel met COMMUNIA++COMMUNIALees hier meer over wat Kennisland met COMMUNIA wil bereiken. voor een hervorming van het auteursrecht. Ze helpt musea, archieven en bibliotheken om een open beleid te ontwikkelen op het gebied van auteursrecht, om zo online toegang tot hun collecties te creëren.

Voorheen werkte ze aan Europeana Sounds, een Europees project dat succesvol de hoeveelheid audiomateriaal in Europeana heeft verdubbeld. Ook heeft ze een leernetwerk voor open data bij gemeenten georganiseerd en een modelbeleid ontwikkeld voor open onderwijs voor verschillende Nederlandse scholen.

De hervorming van auteursrecht is noodzakelijk. Het negentiende-eeuwse systeem werkt niet meer in onze digitale samenleving en limiteert mensen in het legaal verkrijgen en hergebruiken van werken die nergens anders aangeboden worden. Hierom werkt Lisette aan het versterken van het publieke domein, het promoten van moderne manieren om met het auteursrecht om te gaan als Creative Commons-licenties, en geeft ze workshops om mensen auteursrecht te laten begrijpen.

Ze is ook gefascineerd door Open Onderwijs++MythbustingEr zijn veel mythes omtrent Open Onderwijs. Lisette doet hier aan mythbusting.. Lisette gelooft dat we een betere kwaliteit onderwijs-systeem kunnen creëren als docenten meer invloed hebben op de manier waarop ze lesgeven, ze hun eigen materialen toevoegen aan bestaande lessen en als ze het materiaal wat gemaakt is door hun collega’s hergebruiken. Voordat dit mogelijk is hebben docenten nieuwe skills nodig en kennis over auteursrecht. Daarom helpt Lisette docenten om hun onderwijs te openen, hoe het auteursrecht werkt en waar ze de hoge kwaliteit open materialen kunnen vinden die er al zijn.

In 2012 studeerde Lisette af aan de Universiteit van Amsterdam met een Master in de Krijgswetenschappen, hier specialiseerde ze zich op de effecten van strijd op de psyche van Amerikaanse soldaten in de Afghaanse en Irakese oorlog. Ze heeft gestudeerd in de Verenigde Staten, Syrië, Engeland en Nederland. Na haar Bachelor in geschiedenis met een specialiteit in Vietnamoorlog-films++Full Metal JacketLisette’s favoriete Vietnam-oorlog film is Full Metal Jacket, om deze dialoog. kan ze niet alleen The Deer Hunter (1987) en Operation Dumbo Drop (1995) citeren, maar vindt ze het ook leuk om de sociale, culturele en politieke implicaties ervan te bespreken.

Lisette komt uit Amsterdam, houdt van Fantasy-boeken, kookt graag en is geïntrigeerd door obscure Americana-bandjes. In de weekenden kun je haar vinden in een of ander nieuw brunchtentje in de stad, op een groentemarkt, bij een concert of rennend door het park.

Meer

Deze tekst heeft een Creative Commons Naamsvermelding-licentie (CC BY) en is gekopieerd van de Kennisland-website. Ga voor de volledige versie met afbeeldingen, streamers en noten naar https://www.kl.nl/opinie/voorstel-europese-commissie-hervorming-auteursrecht-stelt-teleur/

This text has a Creative Commons Attribution License (CC BY) and has been copied from the Kennisland website. For a full version with images, streamers and notes go to https://www.kl.nl/opinie/voorstel-europese-commissie-hervorming-auteursrecht-stelt-teleur/