Je kunt nog steeds iets doen om het vrije internet te redden

Red het vrije internet en help mee de discussie over de vernieuwing van het auteursrecht te heropenen in het Europees Parlement!


Kom in actie en neem contact op met een van de Nederlandse Europarlementariërs!
28 juni 2018

Vandaag stuurt Kennisland een brief++BriefJe kunt de volledige brief hier lezen. naar alle Nederlandse Europarlementariërs om hen te vragen tegen het mandaat van de Juridische Commissie (JURI) te stemmen. Vorige week stemde deze commissie voor een aantal controversiële artikelen van het wetsvoorstel voor auteursrechthervorming++Controversiële artikelen 11 en 13Lees in dit nieuwsbericht  dat we eerder publiceerden meer over artikel 11 en 13 en wat dit betekent..

Als deze artikelen in hun huidige vorm in het voorstel blijven, zou dat betekenen dat online platforms gecensureerd zullen worden.Als deze artikelen in hun huidige vorm in het voorstel blijven, zou dat betekenen dat online platforms gecensureerd zullen worden. Content zal dan automatisch gefilterd worden zonder rekening te houden met fundamentele vrijheden. Omdat we dit willen voorkomen, vragen we met onze brief aan de Europarlementariërs om de discussie rondom het wetsvoorstel opnieuw te openen voor het voltallig Europees Parlement. Dit kunnen ze volgende week doen in het Europees Parlement door tegen het onderhandelingsmandaat te stemmen.

In de brief maken wij duidelijk dat de rechten van gebruikers van online platforms nu onvoldoende worden gewaarborgd in het voorstel. De meest zorgwekkende artikelen zijn artikel 11 en 13. Artikel 11, de bepaling die bekend staat als de ‘link tax’ verleent een extra recht aan persuitgevers. Artikel 13 vereist dat online platforms de uploads van hun gebruikers moeten controleren om zo inbreuk op het auteursrecht te voorkomen door geautomatiseerde filtering, de zogenoemde uploadfilter.

De efficiëntie en het nut van deze artikelen staan ernstig ter discussie. Daarnaast hebben ze grote gevolgen voor de rechten van gebruikers. De uitwerking kan leiden tot schending van de vrijheid van meningsuiting, het recht om parodieën te maken en het maken en verspreiden van memes illegaal maken.De uitwerking van de artikelen kan leiden tot schending van de vrijheid van meningsuiting, het recht om parodieën te maken en het maken en verspreiden van memes illegaal maken.

Kom in actie

Aanstaande zondag, op 1 juli, organiseert een netwerk van internetactivisten een protest in Den Haag tegen de ‘link tax’ en het uploadfilter. De demonstratie zal plaatsvinden op het Plein in Den Haag en start om 13.00 uur. Bits of Freedom, De Kabel en Kennisland steunen dit protest. Deel jij onze zorgen over dit voorstel, doe met ons mee en kom op voor jouw rechten op het open internet. Wil je nog meer doen? Dan kan je zelf de Europarlementariërs++EuroparlementariërsHier vind je een overzicht van alle huidige Nederlandse Europarlementariërs en hun contact gegevens. schrijven. Je kunt onze brief gebruiken als voorbeeld.

Deze tekst heeft een Creative Commons Naamsvermelding-licentie (CC BY) en is gekopieerd van de Kennisland-website. Ga voor de volledige versie met afbeeldingen, streamers en noten naar https://www.kl.nl/nieuws/je-kunt-nog-steeds-iets-doen-om-het-vrije-internet-te-redden/

This text has a Creative Commons Attribution License (CC BY) and has been copied from the Kennisland website. For a full version with images, streamers and notes go to https://www.kl.nl/nieuws/je-kunt-nog-steeds-iets-doen-om-het-vrije-internet-te-redden/