EU-ministers stemmen voor softwarepatenten

6 januari 2010

Afgelopen dinsdag hebben de EU-ministers massaal voor een omstreden softwarepatenten wet gestemd die het patenteren van software mogelijk maakt.

Ook de Duitse regering, die in eerdere berichten nog liet weten tegen de wet te gaan stemmen, stemde uiteindelijk voor. Alleen Spanje stemde tegen. België, Denemarken, Italië en Oostenrijk onthielden zich van stemming.

Volgens critici van de wet beschermt deze vooral de belangen van de grote softwarebedrijven. Kleine, innovatieve bedrijfjes, zullen talloze patenten moeten gaan afkopen om hun software legaal te krijgen. Grote bedrijven spinnen hier garen bij, omdat zij een groot deel van de patenten in handen hebben en dus makkelijker patenten kunnen ruilen.

Daarnaast is een schrikbeeld voor de meeste critici de toestand in de Verenigde Staten, waar het patenteren van de meest triviale software-ideeen een grote vlucht heeft genomen. Berucht is het ‘one-click’ patent van Amazon, waarbij klanten met één druk op de knop een bestelling kunnen doen.

Een fnuikende wet voor de innovatie dus, die weer een extra barrière opwerpt voor kleine ondernemers en onafhankelijke software-ontwikkelaars.

Meer over software patenten bij de Vereniging voor een Vrije Informatie-infrastructuur en bij de belgische site softwarepatenten.be.

Auteur: Geert Wissink

Publicatiedatum: 19 mei 2004

Deze tekst heeft een Creative Commons Naamsvermelding-licentie (CC BY) en is gekopieerd van de Kennisland-website. Ga voor de volledige versie met afbeeldingen, streamers en noten naar https://www.kl.nl/opinie/eu-ministers-stemmen-voor-softwarepatenten/

This text has a Creative Commons Attribution License (CC BY) and has been copied from the Kennisland website. For a full version with images, streamers and notes go to https://www.kl.nl/opinie/eu-ministers-stemmen-voor-softwarepatenten/