Nordic Tour: Madhouse

19 september 2011

Auteur: Joeri van den Steenhoven (voormalig voorzitter Kennisland)

Maandagmiddag, met de trein rijden we naar Mittelfart. Het klinkt als wat het is: in the midlle of nowhere. Daar staat het Madhouse, een innovatiehuis opgezet door de Deense bank Sparekasse. Ondernemers worden er geholpen te innoveren en starters kunnen flexibele kantoorruimte huren. In de trein heeft iedereen een test gemaakt wat ieders compententies zijn.

We worden op basis daarvan verdeeld in vier kleuren: geel, blauw, groen en rood. Daarmee spelen we na de rondleiding een innovatiespel in het Madhouse. We moeten een nieuw product verzinnen voor een combinatie van twee deelnemende bedrijven: NS en Oce. De gelen beginnen met een brainstorm, de blauwen bekijken de haalbaarheid, de groenen maken het implementatieplan en de roden verbinden alles met elkaar. De ideeen vliegen over tafel, worden weer afgeschoten en concreet gemaakt. We komen op een flexibel kantoor. Ongeacht waar je bent (thuis, trein, station of kantoor) kun je bij je documenten kunt, rustig werken, maar vooral anderen ontmoeten. Treinen en stations worden aangename plekken waar je kunt afspreken of juist onverwachte onmoetingen hebt op basis van suggesties die de database van NS/Oce voor je maakt. Aardig idee, maar is het haalbaar?

Daarna snel door naar Aarhus voor het avondprogramma. In de trein werkt iedereen zijn foto’s, mails en blogs bij. En evalueren we het middagspel. Dat leidt al snel tot verhitte discussies hoe innovatieprocessen in te richten. Moet je vernieuwing apart zetten, of juist meteen integreren in de organisatie? Hoe om te gaan met weerstand? Deense medereizigers kijken om waar die Hollanders het over hebben.

Deze tekst heeft een Creative Commons Naamsvermelding-licentie (CC BY) en is gekopieerd van de Kennisland-website. Ga voor de volledige versie met afbeeldingen, streamers en noten naar https://www.kl.nl/opinie/nordic-tour-madhouse/

This text has a Creative Commons Attribution License (CC BY) and has been copied from the Kennisland website. For a full version with images, streamers and notes go to https://www.kl.nl/opinie/nordic-tour-madhouse/