Amsterdam Topstad

5 januari 2010

Een voorzomerse avond in onze mooie hoofdstad, in het beleidsjargon voor de komende vijf jaar: Topstad. Het publiek in de Lutherse kerk is de voor die locatie zo typische mix van veel grijs en een vleugje 70/80. De laatste spreker in de Amsterdam lezingen reeks over de creatieve stad treedt aan. Het blijkbaar bestaande protocol niet te klappen in de kerk wordt spontaan vergeten.

Wie anders dan de burgervader kan het publiek op erudiete wijze aan de hand nemen om de toekomst van de stad te verkennen? De kern is duidelijk: De creatieve economie drijft op menselijk kapitaal en onderwijs staat aan de basis van de ontwikkeling van dit kapitaal. En iedereen kan meedoen. Bollebozen kunnen terecht op het op te richten University College van de UvA en VU. Wie het wat minder getroffen heeft wordt vanaf jonge leeftijd begeleid met voorschoolse opvang, brede scholen en flits-stage op de werkvloer. Dat laatste is natuurlijk geen overbodige luxe. Een aantal aanwezigen bleek zelf niet eens te weten dat hun huidige, aan de creatieve industrie gelieerde, baan bestond voor ze er hun hypotheek mee betaalden.

Creativiteit is overigens definitief op zijn retour als buzzword: ‘innovatie’ is het nieuwe zwart. Maar de echte inspiratie komt uit ‘serendipiteit’: de gelukkige combinatie van wijsheid en geluk, waarin iets niet geheel per ongeluk wordt ontdekt. Een zucht van vertedering trek door de zaal. Ook Cohen zelf is onder de indruk: “die is mooi hè?”

Auteur: Webmaster

Deze tekst heeft een Creative Commons Naamsvermelding-licentie (CC BY) en is gekopieerd van de Kennisland-website. Ga voor de volledige versie met afbeeldingen, streamers en noten naar https://www.kl.nl/opinie/amsterdam-topstad/

This text has a Creative Commons Attribution License (CC BY) and has been copied from the Kennisland website. For a full version with images, streamers and notes go to https://www.kl.nl/opinie/amsterdam-topstad/