Stop met inefficiënte en inhumane overheidsincasso!

De afgelopen drie jaar werkte de Doetank Slim Innen aan een lange campagne voor het moderniseren van de manier waarop de overheid schulden incasseert. Het begon allemaal in 2011 in Enschede.


9 september 2014

De afgelopen drie jaar werkte de Doetank Slim Innen aan een lange campagne voor het moderniseren van de manier waarop de overheid schulden incasseert. Het begon allemaal in 2011 in Enschede.

Wijkagent Bennie Beuvink verbaasde zich enorm over de gebrekkige afstemming tussen schuldhulpverlening, CJIB en de parketpolitie bij het verwerken en innen van openstaande boetes. Daar kwam hij achter toen een alleenstaande moeder hem in paniek belde toen de parketpolitie aan de deur stond. Haar opties: de openstaande boete meteen betalen of mee naar het bureau. Dat de overheid dreigt met arrestatie en hoge boetes bij achterstallige betalingen is niet zo’n vreemd idee. Maar iedereen zal begrijpen dat dergelijke afschrikmaatregelen vooral helpen bij mensen die in staat zijn om een openstaande boete te betalen. Maar is het wel zo’n effectieve en mensvriendelijke incassomethode voor mensen die het geld simpelweg niet hebben?

De casus van de alleenstaande moeder kende alleen maar verliezers: de vrouw, die geen geld had om de boete te betalen en in paniek raakte omdat ze haar kinderen niet alleen achter kon laten. De parketpolitie, die voor de ondankbare taak stond om iemand op te pakken. Het CJIB dat uiteindelijk de boete niet kon innen. En de samenleving omdat dit hele traject al met al meer gekost heeft dan het opleverde door de inzet van overheidspersoneel. Staat het verhaal van de alleenstaande moeder op zichzelf, of komt het vaker voor? Wat gaat er nog meer mis? Kan het slimmer en humaner? Het waren de vragen die ertoe leidden dat Bennie in 2011 een Doetank startte. Nu, drie jaar later, en een serie pogingen verder om iets aan het systeem te doen, maken we de rekening op. Wat heeft de Doetank bereikt? En wat staat er nog te gebeuren?

Lees hier het artikel uit Public Mission van september om te zien waar we nu staan en kijk mee wie er nu aan zet zijn. Benieuwd naar meer achtergronden over de Doetank? Klik dan hier.

Deze tekst heeft een Creative Commons Naamsvermelding-licentie (CC BY) en is gekopieerd van de Kennisland-website. Ga voor de volledige versie met afbeeldingen, streamers en noten naar https://www.kl.nl/nieuws/stop-met-inefficiente-en-inhumane-overheidsincasso/

This text has a Creative Commons Attribution License (CC BY) and has been copied from the Kennisland website. For a full version with images, streamers and notes go to https://www.kl.nl/nieuws/stop-met-inefficiente-en-inhumane-overheidsincasso/