Lancering boek ‘Onderwijshelden’

58 praktijkverhalen van onderwijsvernieuwers werpen een nieuw licht op het Nederlandse onderwijs.


29 augustus 2014

Kennisland werkt al een tijd in het onderwijsveld. Toen we begonnen met het agenderen van en werken aan vernieuwing in het onderwijsveld op basis van de principes van de netwerksamenleving en sociale innovatie, was het nog zoeken naar medestanders. Nu klinkt het geluid dat het onderwijs in de 21ste eeuw echt anders kan steeds luider en goede voorbeelden en initiatieven zijn er steeds meer. Het gecrowdsourcete boek ‘Onderwijshelden’ is daar een mooi voorbeeld van.

58 praktijkverhalen van onderwijsvernieuwers werpen een nieuw licht op het Nederlandse onderwijs. Kennisland droeg bij aan de totstandkoming van het boek en Kimon Moerbeek verzorgde een bijdrage over Onderwijs Pioniers. En het kan natuurlijk geen toeval zijn dat één van de initiatiefnemers, Alette Baartmans, een voormalige stagiaire van Kennisland is.

Hieronder het persbericht over de lancering:

Onderwijs dat aansluit bij de wereld van vandaag en morgen: het kan

13 september lancering boek “Onderwijshelden. 55x het bewijs dat het kan”

In de publieke opinie is een beeld ontstaan van onderwijs als een weinig innovatieve sector, die vergeven is van metingen en weinig aansluiting meer lijkt te hebben met de wereld van nu. Maar op veel plekken zijn mensen opgestaan die de moed hebben om wat zij denken dat anders moet, ook anders te gaan doen. Echte onderwijshelden. Op 13 september 2014 is de lancering van een boek en website waarop zij een podium krijgen.

Onderwijs raakt iedereen. Bewust of onbewust voelt ieder mens wel aan dat het huidige onderwijssysteem niet op alle gebieden meer aansluit bij de behoeften en mogelijkheden van de wereld van vandaag en morgen. Velen delen ook een gevoel van onvrede en machteloosheid: je kunt het systeem nou eenmaal niet veranderen.

Initiatiefnemers Alette Baartmans, Marcel Derksen en Claire Boonstra hebben een ander beeld: van ministerie tot klaslokaal en ver daarbuiten zien zij mensen die verbazing en frustraties omzetten in ideeën en die op hun beurt in actie – en bewijzen dat onderwijs zich wel degelijk kan ontwikkelen ten behoeve van de snel veranderende maatschappij. Via een boek en bijbehorende site krijgen deze mensen een platform. Om te laten zien dat het kan, te motiveren en te inspireren. Om meer keuzes mogelijk te maken die het onderwijssysteem in beweging brengen.

De lancering vindt plaats op 13 september 2014 van 12.00 en 15.00 tijdens PermanentLeren, onderdeel van het Permanent Beta festival op natuurkampeerterrein Uteringskamp van Staatsbosbeheer in Grolloo. Permanent Beta brengt mensen samen om kennis te delen over technologie, wetenschap en kunst.

Het boek bestaat uit de verhalen van 58 co-auteurs, is te bestellen via www.onderwijsheldenboek.nl en kost EUR 19,95. Het is tot stand gekomen in samenwerking met Stichting Onderwijshelden, Novilo, SVO-PL TalentenAcademie, Stad & Esch, Kennisland en mede mogelijk gemaakt door Ricoh Learning Services, Triodos Foundation en Duckwise (Donald Duck). Het voorwoord is geschreven door Berthold Gunster, bekend van “Omdenken” en “Ja-maar”.

Deze tekst heeft een Creative Commons Naamsvermelding-licentie (CC BY) en is gekopieerd van de Kennisland-website. Ga voor de volledige versie met afbeeldingen, streamers en noten naar https://www.kl.nl/nieuws/lancering-boek-onderwijshelden/

This text has a Creative Commons Attribution License (CC BY) and has been copied from the Kennisland website. For a full version with images, streamers and notes go to https://www.kl.nl/nieuws/lancering-boek-onderwijshelden/