10 geboden voor vereenvoudiging

14 september 2010

Auteur: Lobke van der Meulen

Ik krijg iedere vrijdag de ‘Kafka-nieuwsflash’ uit Belgie in mijn mailbox. Naast allerlei nieuws over administratieve vereenvoudiging van de afgelopen week, wordt in die nieuwbrief ook altijd een ‘vast’ onderdeel van de Kafka-website belicht. Afgelopen vrijdag waren dat ‘de 10 geboden voor vereenvoudiging’, de uitgangspunten van staatssecretaris ‘Q’ en zijn medewerkers. Er zitten een paar opvallende geboden tussen.

De eerste luidt ‘Informatie is van burger/ondernemer’. Dat klinkt (althans voor mij) als een argument om juist zo min mogelijk gegevens uit te wisselen. Het omgekeerde wordt bedoeld: overheidsorganisaties kunnen niet besluiten om uit privacy-overwegingen informatie niet uit te wisselen, terwijl de burger juist geholpen is als er wel wordt uitgewisseld. De informatie is immers van de burger, niet van de overheid.

Een ander mooi gebod vind ik ‘burgers zijn ter goeder trouw’. Overheden hebben vaak de neiging om het web van regelgeving zoveel mogelijk dicht te timmeren, zodat de kans op fraude minimaal is. De ’slechten’ verpesten het dus eigenijk voor de ‘goeden’. ‘Q’ gaat uit van het omgekeerde. Hij wil een beperkt aantal eenvoudige regels (bijv. rond vergunningverlening) waar (makkelijk) aan voldaan kan worden. Fraudeurs worden daarentegen keihard aangepakt. Je wordt namelijk niet gedwongen tot fraude, omdat de regelgeving zo ingewikkeld is.

‘Perfectie is vijand van het goede’ sluit hierbij aan. Wanneer je alles dicht wilt timmeren om risico’s uit te sluiten, krijg je vaak een ‘verstikt’ systeem dat niet optimaal functioneerd. Durf wat meer aan het toeval over te laten.

Ook de stellingen over ‘elektroniseren’ en het vermijden van ‘dagjespolitiek’ vind ik erg mooi. En dan niet alleen vanwege het prachtige taalgebruik. Je kunt ‘de 10 geboden voor vereenvoudiging’ vinden op de Kafka-site.

Deze tekst heeft een Creative Commons Naamsvermelding-licentie (CC BY) en is gekopieerd van de Kennisland-website. Ga voor de volledige versie met afbeeldingen, streamers en noten naar https://www.kl.nl/opinie/10-geboden-voor-vereenvoudiging/

This text has a Creative Commons Attribution License (CC BY) and has been copied from the Kennisland website. For a full version with images, streamers and notes go to https://www.kl.nl/opinie/10-geboden-voor-vereenvoudiging/