Google Chrome

6 januari 2010

Domweg gelukkig met je browser? Volslagen relaxt na Firefox Download Day? Wie wil kan zich opmaken voor een nieuwe sensatie. Google lanceerde vandaag haar eigen browser: Google Chrome. Traditioneel in beta versie, en voor Windows (Mac en Linux gebruikers moeten nog even geduld hebben).

De browser is geheel open source: “We zijn veel verschuldigd aan verschillende open source projecten, en vastberaden de door die projecten ingeslagen richtingen te volgen. Zo hebben we bijvoorbeeld gebruik gemaakt van onderdelen van Apple’s WebKit en Mozilla’s Firefox, en in dat licht stellen wij ook onze broncode beschikbaar aan de open source gemeenschap. Graag werken we met de hele gemeenschap door aan de verdere ontwikkeling van het internet”, laat de Nederlandse Google Chrome website lezen.

Bijzonder is de wijze waarop de buzz voor de browser gecreëerd werd: geen website maar een papieren comic book getekend door Scott McCloud. Ruim dertig pagina’s – ook helder geschreven – uitleg bij de browser. Philipp Lenssen scande het comic book en postte het als een serie van 38 plaatjes. Mike Linksvayer maakte er een handzame pdf van. Allemaal helemaal legaal, omdat Google heel voorzienend haar promo materiaal onder een Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives license uitbracht. Zo kunnen we op de achterkant van het boekwerkje lezen.

Auteur: Joanne van den Eijnden

Deze tekst heeft een Creative Commons Naamsvermelding-licentie (CC BY) en is gekopieerd van de Kennisland-website. Ga voor de volledige versie met afbeeldingen, streamers en noten naar https://www.kl.nl/opinie/google-chrome/

This text has a Creative Commons Attribution License (CC BY) and has been copied from the Kennisland website. For a full version with images, streamers and notes go to https://www.kl.nl/opinie/google-chrome/