Afsluiting Maak je Stad!: lijsttrekkers juichen beweging van stadmakers toe

Het ontwikkeltraject Amsterdammers, Maak je Stad! zit erop. We vierden het slot van het programma met een feestmaal en lijsttrekkersdebat in Pakhuis de Zwijger. Samen met alle deelnemers blikten we nog een laatste keer terug en spoorden we Amsterdamse politici om meer ruimte te geven aan innovatie van inwoners.


header_img
School Makandra

Jaïra en Jemyrah Daal van School Makandra krijgen hun portretfoto overhandigd

Maker: Anke Teunissen

Rechten:

Download
Jaïra en Jemyrah Daal van School Makandra krijgen hun portretfoto overhandigd
30 maart 2018

Ruim zes maanden lang hebben de initiatiefnemers van 36 vernieuwende stadmakersinitiatieven keihard gewerkt aan de doorontwikkeling van hun project. Op 16 maart vierden we de afsluiting van Amsterdammers, Maak je Stad!++Amsterdammers, Maak je Stad!Dit is een programma waarin wij samen met de gemeente Amsterdam, Pakhuis de Zwijger en Waag Society stadmakers ondersteunen die werken aan een gezonde en talentvolle stad. Lees hier meer. in Pakhuis de Zwijger. Tijdens een feestelijk diner werd er teruggeblikt op het ontwikkeltraject. Na het diner vond Het Grote Lijsstrekkersdebat: De Slag om Amsterdam plaats en gingen we in gesprek met Amsterdamse politici over het stimuleren van innovatie van bewoners.

Theatermaker Lucas de Man trad, vol humor en energie, op als host tijdens het diner. Hij interviewde Jurre Ongering van Waag Society – tevens onderdeel van het uitvoerende team van Maak je Stad! – over de impact van het programma. “Aan het begin van het traject gaven de meeste stadmakers zichzelf het cijfer vijf op een schaal van tien als het gaat om het doel dat zij willen bereiken. Nu aan het eind van het traject is bijna iedereen richting een acht gegaan.” In april volgt een publicatie over de impact van Maak je Stad! op de deelnemers, en op het innovatie-ecosysteem van de stad.

Lucas de Man gaf uiteraard ook de deelnemers++DeelnemersOp de website van Maak je Stad! lees je meer over de deelnemers. een podium. Zo vertelde Mourad El Otmani van Young Nieuw West in een interview dat zijn initiatief met behulp van Amsterdammers, Maak je Stad! een huisstijl heeft gekregen en de eerste stap om hun bereik te vergroten is gezet. “We gaan nu van Young Nieuw West naar Young Amsterdam.” Als bekroning op wat de stadmakers hebben neergezet in de afgelopen maanden, kregen zij een ingelijste Als bekroning op wat de stadmakers hebben neergezet in de afgelopen maanden, kregen zij een ingelijste portretfoto van hun initiatief – een kers op de Maak je Stad!-taart.  portretfoto+ Portretfoto’sBekijk de portretfoto’s van de initiatieven hier. van hun initiatief – een kers op de Maak je Stad!-taart als het ware. Fotograaf Anke Teunissen bezocht alle deelnemers in de afgelopen weken en schoot prachtige kiekjes waar de energie en daadkracht van de stadmakers vanaf straalt.

 

“Stimuleer innovatie van bewoners”

Na het diner vond Het Grote Lijsttrekkersdebat: De Slag om Amsterdam plaats. In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart gingen de lijsttrekkers van elf politieke partijen in Amsterdam – onder andere Eric van der Burg van de VVD, Marjolein Moorman van de PvdA en Rutger Groot Wassink van GroenLinks – in debat over het stimuleren van een stadmakersbeweging. Marleen Stikker, directeur van Waag Society en een van de krachten achter Amsterdammers, Maak je Stad!, legde hen het vuur aan de schenen. Ze deed een oproep aan de lijsttrekkers om stadmakersbeleid te ontwikkelen met ruimte voor experiment en samenwerking tussen ambtenaren en inwonersMarleen Stikker deed een oproep aan de lijsttrekkers om stadmakersbeleid te ontwikkelen met ruimte voor experiment en samenwerking tussen ambtenaren en inwoners. Ze kon rekenen op de steun van alle politiek leiders., middelen vrij te maken voor stadmakers, en nieuwe instrumenten te ontwikkelen om hen te ondersteunen, met Amsterdammers, Maak je Stad! als lichtend voorbeeld: “Stimuleer innovatie van bewoners.” Marleen Stikker kon rekenen op de steun van alle politiek leiders. We zullen de komende tijd in de gaten houden of de ambities worden meegenomen in het coalitieakkoord.

 

Marleen Stikker van Waag Society houdt een pleidooi voor stadmakers
Marleen Stikker, een van de krachten achter AMJS!

Marleen Stikker van Waag Society houdt een pleidooi voor stadmakers

Maker: Anke Teunissen

Rechten:

Download
Marleen Stikker van Waag Society houdt een pleidooi voor stadmakers

 

Maak je Stad! geeft door: 25 april 2018

Met het diner en debat zit het ontwikkeltraject van Maak je Stad! er nu dan echt op. Ben je benieuwd naar de kennis die is opgebouwd tijdens het traject? Kom dan naar de Maak je Stad!-Academie #2: ‘Geef het door’ in Pakhuis de Zwijger op 25 april.Ben je benieuwd naar de kennis die is opgebouwd tijdens het traject? Kom dan naar de Maak je Stad!-Academie #2: Geef het door in Pakhuis de Zwijger op 25 april. Een aantal van de voormalig deelnemers zal daar aanwezig zijn om de lessen die zij hebben opgestoken uit het ontwikkeltraject door te geven aan andere stadmakers in Amsterdam.

Bekijk ook de foto’s:

Amsterdammers, Maak je Stad! dinerAmsterdammers, Maak je Stad! dinerAmsterdammers, Maak je Stad! dinerAmsterdammers, Maak je Stad! dinerAmsterdammers, Maak je Stad! dinerAmsterdammers, Maak je Stad! dinerAmsterdammers, Maak je Stad! dinerAmsterdammers, Maak je Stad! diner
Maak je Stad! diner
Bekijk stream op Flickr

Deze tekst heeft een Creative Commons Naamsvermelding-licentie (CC BY) en is gekopieerd van de Kennisland-website. Ga voor de volledige versie met afbeeldingen, streamers en noten naar https://www.kl.nl/nieuws/afsluiting-maak-je-stad-lijsttrekkers-juichen-beweging-van-stadmakers-toe/

This text has a Creative Commons Attribution License (CC BY) and has been copied from the Kennisland website. For a full version with images, streamers and notes go to https://www.kl.nl/nieuws/afsluiting-maak-je-stad-lijsttrekkers-juichen-beweging-van-stadmakers-toe/