Radicale vernieuwers 2014: de beste bouwers aan een betere wereld

Een jury onder leiding van ontwerper Daan Roosegaarde heeft uit meer dan 200 inzendingen de 14 beste vernieuwers van het jaar gekozen. 


 • Betrokken KL'ers
20 mei 2014

Bekijk de foto's

Op 20 mei kwamen de 14 Radicale vernieuwers van 2014 bij elkaar in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. Voor een volle zaal presenteerden zij hun initiatieven voor een duurzame, sociale, betere samenleving, vaak tegen de stroom in. Volgens juryvoorzitter Daan Roosegaarde zijn het allemaal 'happy infiltrators', mensen die het systeem saboteren door het zelf op een andere manier te doen. En daarvan moeten er meer komen, want dat maakt Nederland beter en spannender, aldus Roosegaarde.

De jury heeft uit meer dan 200 inzendingen de 14 beste vernieuwers van het jaar gekozen. Dit zijn de winnaars van deze tweede editie, verdeeld in drie categorieën:

Daan Roosegaarde met alle Radicale vernieuwers

1. Radicale vernieuwers van het jaar

 • Guido Staveren van Dijk is de drijvende kracht achter Moyee Coffee. Hij wil de koffiehandel op z’n kop zetten door ook te branden en te mengen in landen, die gewoonlijk slechts de bonen uitvoeren. Hij is begonnen in Ethiopië.
 • Claire Vlug en Sigrid van de Poel werken bij de Jeugdbescherming Regio Amsterdam. Zij hebben de zorg drastisch hervormd waardoor gezinnen nu te maken krijgen met één plan van aanpak en één hulpverlener. 
 • Niek van Hengel en Jip Pulles zijn de oprichters van Granny’s Finest. Grootmoeders haken en breien kleding van jonge mode-ontwerpers. Het is een duurzaam kledingmerk en handwerkclub tegelijk.
 • Joost de Kluijver haalt met Closing the loop afgedankte mobieltjes terug uit enkele landen in Afrika om ze hier te kunnen recyclen. Hij werkt daarbij nauw samen met schroothandelaren in Kenia, Oeganda, Ghana en Nigeria.
 • Jan Mokkenstorm is psychiater en zette 113Online op. Dit is een online platform voor zelfmoordpreventie, bemand door vrijwilligers en psychologen. ‘Praten is essentieel, luisteren zonder oordeel ook.’

2. Radicale vernieuwers van de toekomst

 • Hasmik Matevosyan is een jonge kledingontwerpster die voor de modewereld een ontwerpsysteem en businessmodel bedacht om kleding duurzaam te kunnen produceren.
 • Matthijs Guichelaar, Remco Wileke en Aart van Veller zijn de mannen van Vandebron. Zij bieden consumenten de mogelijkheid groene stroom direct van de producent te kopen. 
 • Twaalf jeugdhulporganisaties richten Sam op, een digitaal platform waar ouders en jongeren terecht kunnen met vragen over opvoeden en opgroeien. Bezoekers kunnen rechtstreeks in contact komen met de hulpverlener die zij zelf kiezen.
 • Siemen Cox en Mark Slegers hebben in het vroegere Rotterdamse zwemparadijs Tropicana hun eigen, volledig duurzame oesterzwammenkwekerij opgericht, RotterZwam groeit op een voedingsbodem van koffiedrab en schillen.
 • Adrian de Groot Ruiz wil met True Price ook de sociale en milieukosten van producten zichtbaar maken. Daarmee kunnen bedrijven zich ook transparanter tonen tegenover bewuste consumenten.
Ondanks het warme weer zat de zaal vol.

3. Radicale vernieuwers oeuvreprijs

 • Mark Woerde is een sociale reclamemaker. Hij maakt ‘wereldverbeterende’ campagnes. Een van zijn laatste projecten was ‘Sweetie’, het virtuele meisje dat Terre des Hommes inzette om pedofielen online te ontmaskeren.
 • Stef van Dongen richtte ‘Enviu’ op. Een platform dat veelbelovende ondernemingen met een duurzame, sociale ambitie helpt hun plannen uit te voeren. Enviu is actief in dertig landen.
 • Johan Idema wil mensen op een andere, actieve manier naar beeldende kunst laten kijken. Zo organiseerde hij in de Amsterdamse Stadsschouwburg ‘een voorstelling’ waarbij verschillende schilderijen werden gepresenteerd.
 • Mieke van Heesewijk en Josien Pieterse richtten Netwerk Democratie op om democratische vernieuwingen te bevorderen. Zo waren zij betrokken bij de oprichting van Publeaks, waar klokkenluiders anoniem informatie met de media kunnen delen.

Alle Radicale vernieuwers staan deze week uitgebreid in Vrij Nederland en komen vanavond om 20:00 uur bijeen op een feestelijke avond in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam, waar juryvoorzitter Daan Roosegaarde ook zijn ideeën over radicale vernieuwing toelicht.

Radicale vernieuwers is een initiatief van Vrij Nederland en Kennisland, denktank voor sociale vernieuwing, en wordt ondersteund door Stichting DOEN, fonds voor duurzame, culturele en sociale initiatieven.

De jury: Daan Roosegaarde, Chris Sigaloff (Kennisland), Frits van Exter (Vrij Nederland), Maurice Specht (sociaal ondernemer) en Martine Postma (Repair Café, Radicale vernieuwer 2013).

Meer informatie: Thijs van Exel (Kennisland) +31 6 24361057 of te@kl.nl

Deze tekst heeft een Creative Commons Naamsvermelding-licentie (CC BY) en is gekopieerd van de Kennisland-website. Ga voor de volledige versie met afbeeldingen, streamers en noten naar https://www.kl.nl/nieuws/radicale-vernieuwers-2014-de-beste-bouwers-aan-een-betere-wereld/

This text has a Creative Commons Attribution License (CC BY) and has been copied from the Kennisland website. For a full version with images, streamers and notes go to https://www.kl.nl/nieuws/radicale-vernieuwers-2014-de-beste-bouwers-aan-een-betere-wereld/