At the frontiers of active citizenship

15 november 2010

Geschreven door Corline van Es

Van 1 t/m 3 april vond in Amsterdam het Pioneers programma plaats: Felix Merites en Humanity in Action brachten 20 jonge innovatieve denkers uit New York en Amsterdam bij elkaar om na te denken over actief burgerschap en hoe dit kan bijdragen aan oplossingen voor de grote huidige uitdagingen. Het werden drie dagen om nooit te vergeten: Een fantastische groep deelnemers met de ene na de andere bijzondere lezing. Een kort verslag….

 

Op woensdagavond startten we met een diner in Felix Merites waar Naema Tahir een bijzonder verhaal hiel over haar boek “Groenkapje en de bekeerde Wolf” en we discussieerden over de vrijheid en de grenzen van meningsuiting. Donderdagochtend sprak Ann Morning over het begrip “ras” in de VS. Haar stelling was dat het biologische concept van ras in de VS nog een zeer levende aanhang heeft. Er volgde een discussie over onderscheid tussen deze ervaringen in de VS en in Nederland. We namen vervolgens de boot naar Fifteen, onder gezelschap van een aantal betrokkenen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken en de vrouw van de gouverneur in New York. In Fifteen hield Jeff Johnson een inspirerend verhaal over hoe hij de rol van hiphop ziet in het activeren van jonge mensen. Op het eind van de dag was er tijdens het diner ruimte om na te praten, onder andere met Staatsecretaris Frans Timmermans die ook nog even aanschoof. Vrijdagochtend pleitte Andrew Rasiej, voorvechter van open data voor overheden en het gebruik van technologische middelen als middel voor emancipatie.

De deelnemers aan Pioneers werden zelf ook nog aan het werk gezet. Welke thema’s waren het belangrijkst de afgelopen dagen? De antwoorden:
– Hoe ziet jouw ideale stad eruit? Hoe kun je bijdragen aan jouw stad? Hoe kan het publieke domein worden ingezet voor de emancipatie van burgers?
– Hoe kunnen lokale communities on- en offline betrokken worden bij de politiek?
– Hoe kunnen minderheden zich meer bewust worden van hun “history of struggle”?
– hoe kunnen we de kennis en het netwerk van al die bijzondere mensen gebruiken om meer te bereiken en de wereld te verbeteren.

Aan deze thema’s wordt doorgewerkt door de deelnemers in Amsterdam en New York. Bekijk voor een eerste idee dat uit de thema’s kwam op de site van The Ministry of the Impossble. Houdt de blog van Pioneers in de gaten voor updates.

Deze tekst heeft een Creative Commons Naamsvermelding-licentie (CC BY) en is gekopieerd van de Kennisland-website. Ga voor de volledige versie met afbeeldingen, streamers en noten naar https://www.kl.nl/opinie/at-the-frontiers-of-active-citizenship/

This text has a Creative Commons Attribution License (CC BY) and has been copied from the Kennisland website. For a full version with images, streamers and notes go to https://www.kl.nl/opinie/at-the-frontiers-of-active-citizenship/