Lessig verschuift aandacht naar bestrijden corruptie
Diegenen die de newsletter van Lawrence Lessig volgen, weten het al een tijdje: Lessig vecht niet meer tegen auteurs-onrecht maar stelt tegenwoordig corruptie aan de kaak.
Economist is te lezen hoe de Cyberlawyer 2.0 in de afgelopen deccenia het alsmaar uitdijen van het copyright bestreed in de naam van de wet. Maar hij stelt dat diegenen die de rechten maken zo diep in de binnenzak zitten van de grote media-lobbyisten dat ze niet zien dat er een uberhaupt tegenargumenten bestaan. Zo heeft het Amerikaanse Congress in de afgelopen 40 jaar het copyright 11 keer op een rij verlengd. Hetzelfde soort invloed ziet Lessig terug in andere domeinen, zoals de invloed van suiker fabrikanten lobbyisten op voedingsraden van de overheid en die van de farmacie op dokters. “Ik voelde dat ik teveel tijd besteedde aan waar copyright over gaat, alsof dat het probleem was. Wat deze problemen linkt is dat er zoveel geld bij betrokken is om ze te beschermen”, aldus Lessig.
Niet is veranderd is Lessig’s interesse in nieuwe technologie om zijn missie bij te staan. Bij Creative Commons zijn juridisch goed afgedekte licenties op een vernuftige manier aan foto’s en blogs te hangen. Corruptie aan de kaak stellen vereist transparantie, en daar ziet hij een rol voor databases waarin Amerikaanse kiezers kunnen zien welke groepen bepaalde politici steunen, wat hun stemgedrag is of hoe hun aandelenpakket eruit ziet. Zijn collega’s zijn enthousiast: “Als iemand een ingewikkeld (academisch) onderwerp kan vertalen naar een eenvoudige bumpersticker, is het Lawrence Lessig”.
Auteur: Geert Wissink