Mijn kapper

19 september 2011

Auteur: Joeri van den Steenhoven (voormalig voorzitter Kennisland)

Mijn kapper Kees houdt van fietsen en schaatsen. Een echte Hollander. En hij neemt zijn hobbies serieus. Het hele jaar door rijdt hij lange tochten en wedstijden. Als het kan de Elfstedentocht, de ultieme schaatstocht voor Hollanders. Bij gebrek aan ijs in Nederland reist hij af naar Oostenrijk om met een club winterfanaten daar 200 kilometer te schaatsen. Dat betekent trainen, veel trainen. Weer of wind, kou of regen, niets houdt hem van de weg.

Op de weg bemerkte hij een opvallende overeenkomst tussen fietsen en schaatsten: In de regen worden alleen je bovenbenen nat. Nu weet elke fietser en schaatser dat het dragen van een regenbroek echt een crime is. Je zweet je kapot en je beweegt minder goed omdat je knieen te weinig ruimte hebben. Dat moest beter kunnen. Mijn kapper kwam op het luminueze idee een regenbroek te maken die alleen je bovenbenen bedekt. Je gespt hem rond je middel, rolt hem af en zet hem met klittenband boven elke knie vast. Ik heb hem zelf getest en ondanks mijn matige schaats- en fietsprestaties kan ik zeggen dat de broek perfect zit.

Kees had dus een innovatief idee en een werkend prototype. Tijd om het groter aan te pakken. Samen met een ontwerper verbeterde hij eerst zijn concept en vroeg een patent aan. Met hulp van een ervaren zakenman richtte hij een bedrijfje op. De productie werd opgezet in China. De verkoop startte in Nederland, maar al snel breidde hij uit naar meerdere landen. Inmiddels heeft hij honderden verkooppunten en heeft zijn regenbroek meerdere prijzen gewonnen. Mijn kapper staat gewoon nog in zijn kapperszaak. Gelukkig voor mij. Hij doet dit gewoon naast zijn werk. Want zo moeilijk is het niet. Met twee mensen bestieren ze de hele keten van ontwerp tot verkoop, van Holland tot China en terug naar Europa. Zo gemakkelijk is het in een geglobaliseerde wereld een goed idee tot een succesvol product te maken.

Het verhaal van mijn kapper is een mooi voorbeeld van innovatie. Het laat zien dat iedereen met een goed idee en voldoende ondernemerszin een slim product op de markt kan brengen. En de wereld een stukje aangenamer te maken, in ieder geval voor fietsers en schaatsers. Voor schaats- en wielerfans: De regenbroek van mijn kapper is in Nederland verkrijgbaar bij de betere fietsenzaak, buitensportwinkel of te bestellen via het web. Ga naar www.rainlegs.nl en geniet.

Deze tekst heeft een Creative Commons Naamsvermelding-licentie (CC BY) en is gekopieerd van de Kennisland-website. Ga voor de volledige versie met afbeeldingen, streamers en noten naar https://www.kl.nl/opinie/mijn-kapper/

This text has a Creative Commons Attribution License (CC BY) and has been copied from the Kennisland website. For a full version with images, streamers and notes go to https://www.kl.nl/opinie/mijn-kapper/