Tricky Transfer

13 september 2010

Auteur: Lobke van der Meulen

Van 23 t/m 25 april vond in Dubrovnik de Innovations in Government conferentie van het INNOVMED netwerk (van landen rond de Middellandse Zee). Dit netwerk is een initiatief van het Department of Economic and Social Affairs (DESA) van de Verenigide Naties.

Het idee van UNDESA was om de deelnemers niet alleen te laten praten over innovatie, maar hen ook te laten ervaren hoe het is om een innovatie te implenteren. Jorrit de Jong (Research Fellow Ash Institue, Harvard University) heeft hiervoor samen met Janine van Niel en Barry Woudenberg (Zenc) een gloednieuw simulatiespel ontwikkeld: Tricky Transfer. Ik ben samen met Jorrit naar Dubrovnik afgereisd om op de laatste dag van de conferentie het spel voor het eerst te gaan spelen.

In het spel heeft het ene land een innovatie die zichzelf inmiddels ruimschoots bewezen heeft ‘Schools for Life’. Het buurland kampt met grote problemen met jongeren en het lijkt dat Schools for Life dé oplossing is voor deze problemen. Maar wat komt er allemaal bij kijken als je Schools for Life over de grens wilt halen? De deelnemers worden krijgen verschillende rollen toebedeeld en gaat vanuit hun eigen rol aan de slag om hiervoor een strategie te ontwikkelen.

Het was de eerste keer dat Tricky Transfer gespeeld werd. En ook voor het eerst dat wij een simulatiespel speelden met zo’n internationaal gezelschap. Maar het werkte heel goed! De groep – bestaande uit – wetenschappers en ambtenaren) was erg enthousiast en meldden achteraf dat ze vooral de complexiteit en de gevoeligheid van het herhalen van een innovatie aan den lijve hebben ondervonden. Een wijze les voor het innoveren in hun eigen land. Voor ons is het succes dat het spel werkt en dat we het hopelijk nog heel vaak met allerlei groepen kunnen spelen.

Deze tekst heeft een Creative Commons Naamsvermelding-licentie (CC BY) en is gekopieerd van de Kennisland-website. Ga voor de volledige versie met afbeeldingen, streamers en noten naar https://www.kl.nl/opinie/tricky-transfer/

This text has a Creative Commons Attribution License (CC BY) and has been copied from the Kennisland website. For a full version with images, streamers and notes go to https://www.kl.nl/opinie/tricky-transfer/