Europeana Case Study: The Minister’s Selection

Or what the oldest known depiction of a Dutchman can tell us about Europeana as a tool for Cultural Heritage Institutions.

Download
Publicatie
15 november 2012

Op 9 mei 2012 presenteerden de Europese ministers van Cultuur hun favoriete stukken uit de collectie van Europeana. De toenmalige Nederlandse staatssecretaris voor Cultuur, Halbe Zijlstra, koos voor een miniatuur uit de collectie van Europeana: ‘Het evangeliarium van Egmond’ waarin de oudste bewaard gebleven afbeelding van een Nederlander te zien is.

‘Het evangeliarium van Egmond’

De keuze van de staatssecretaris, ‘Het evangeliarium van Egmond’ is onderwerp van een case study van Kennisland waarin de vindbaarheid en de conceptualisering van het object op Europeana en op de website van de Koninklijke Bibliotheek onder de loep worden genomen. De case study belicht een aantal uitdagingen rondom de digitale ontsluiting van erfgoedobjecten. Op basis van deze case studies zijn een viertal aanbevelingen voor het online ontsluiten van digitale objecten en de presentatie van collectiemetadata online geformuleerd.

Download de case study

Deze tekst heeft een Creative Commons Naamsvermelding-licentie (CC BY) en is gekopieerd van de Kennisland-website. Ga voor de volledige versie met afbeeldingen, streamers en noten naar https://www.kl.nl/publicaties/europeana-case-study-the-ministers-selection/

This text has a Creative Commons Attribution License (CC BY) and has been copied from the Kennisland website. For a full version with images, streamers and notes go to https://www.kl.nl/publicaties/europeana-case-study-the-ministers-selection/