Reinder Bakker wint eerste editie Amsterdam Boiling

Op maandag 16 juni is Amsterdam Boiling succesvol gelanceerd in Pakhuis de Zwijger.


  • Betrokken KL'ers
17 juni 2014

Reinder Bakker won gisteravond de eerste editie van Amsterdam Boiling, het nieuwe instant crowdfundingevent van Amsterdam. Het was een nek-aan-nekrace met het Wereldrestaurant van Katusha Sol, maar uiteindelijk kreeg Reinder met zijn project Bakgrond de €2.500 aan donaties mee van het publiek.

Jörgen Tjon a Fong interviewt Frederike Top.

Boiling is een nieuw crowdfundingconcept waar ongeduldige stadmakers vier kleurrijke ideeën voor Amsterdam pitchen. Bezoekers doneren allemaal een tientje en krijgen daarvoor een stembiljet. Onder het genot van soep en brood brengt iedereen een stem uit en de winnaar gaat met de opbrengst van de avond naar huis om de volgende dag al te beginnen met de uitvoering van diens idee. Ymere, partner van Voor je Buurt, verdubbelt de donaties van het publiek. De pitchers die niet met deze pot geld naar huis gaan, starten een crowdfundingcampagne op www.amsterdamboiling.nl. Amsterdam Boiling is op 16 juni gelanceerd door Voor je Buurt, We the City, Studio Nieuwland en European Alternatives in Pakhuis De Zwijger in Amsterdam. 

De vier pitchers

Amsterdam Boiling trapte af met vier inspirerende stadmakers onder leiding van acteur en moderator Jörgen Tjon a Fong. Met Bakgrond wil winnaar Reinder Bakker samen met de buurt het eerste pad op het terrein van Hotel Buiten bij de Sloterplas aanleggen. Op het terrein van het hotel verschijnen enkele ecologische lodges, en de wandelpaden worden met klei uit de Noordzee en met – letterlijk – een lopend vuurtje ter plekke gebakken.

De andere ideeën deden echter niet onder voor Bakgrond. De andere pitchers gingen niet met geld naar huis, maar wel met een hoop helpende handen, toegezegd materiaal en tips uit het publiek. Katusha Sol pitchte de openluchteditie van Wereldrestaurant Waterlandplein in Amsterdam-Noord. Die culinaire happening moet op 30 augustus gaan plaatsvinden, maar de bezoekers van Boiling kregen vast een smaakvol voorproefje in de vorm van Bosnische koekjes.

Martje van Ankeren, Katusha Sol en Jörgen Tjon a Fong.

Wouter Valkenier deelde zijn fascinatie met het schimmige decor van de Papaverweg in Amsterdam-Noord, dat ’s avonds aandoet als de set van een film noir. Zijn stip aan de horizon is een Film Noir Festival en een herinrichting van de Papaverweg als een vintage boulevard.

Ontwerpster Frederike Top sloot het pitchgedeelte af met haar idee voor een fraaie StraatZin in plaats van commerciële verlichting in de straten van Amsterdam. Buurtbewoners bedenken zelf een mooie zin of boodschap waarmee zij bezoekers van de straat iets meegeven. Handgeschreven LED-letters worden aan elkaar verbonden en vervolgens aan een kabel geregen over de straat heen.

Jörgen Tjon a Fong overhandigt de pan met geld aan winnaar Reinder Bakker.

Het vervolg

Op 22 september is de tweede episode van Amsterdam Boiling in De Zwijger. Dan komt Reinder Bakker terug om te laten zien hoe hij paden heeft gebakken, en staan er vier nieuwe stadmakers klaar om hun idee voor de stad te pitchen. De Boiling Pan met de Grote Oren, de wisseltrofee van Boiling, gaat aan het eind van de avond mee met de nieuwe winnaar. Wil jij jouw idee pitchen op 22 september? Meld je dan hier aan.

Er is meer. Want Boiling willen we niet beperkt houden tot Amsterdam. Via European Alternatives gaat het concept Europa in. Maar wij zien elders in Nederland ook volop mogelijkheden. Benieuwd naar Boiling bij jou in de stad of streek? Neem contact op met Martijn Arnoldus: martijn@voorjebuurt.nl.

Deze tekst heeft een Creative Commons Naamsvermelding-licentie (CC BY) en is gekopieerd van de Kennisland-website. Ga voor de volledige versie met afbeeldingen, streamers en noten naar https://www.kl.nl/nieuws/reinder-bakker-wint-eerste-editie-amsterdam-boiling/

This text has a Creative Commons Attribution License (CC BY) and has been copied from the Kennisland website. For a full version with images, streamers and notes go to https://www.kl.nl/nieuws/reinder-bakker-wint-eerste-editie-amsterdam-boiling/