Arre Zuurmond geeft Hollandse Held bloemetje

14 september 2010

Auteur: Lobke van der Meulen

Het laatste duwtje in de rug dat ik nodig had om te gaan bloggen, kreeg ik van de week van Arre, onze ‘Opper-belg’ (zie belgendoenhetbeter.nl). Arre kan zich af en toe behoorlijk kwaad maken over het gebrekkige functioneren van de overheid. Net zo groot is zijn vreugde dan als er eens boven verwachting snel en slim opgetreden wordt. En dat gebeurde onlangs voor zijn deur.

Wat was het geval? Zijn buurvrouw van 80 heeft een invalidenparkeerplaats precies onder een boom met heerlijke bessen (voor vogels dan). Het gevolg is dat ze elke ochtend haar auto vogelpoep-vrij moet maken. Op een ochtend vertelt ze Arre dat ze de gemeente gaat bellen om te vragen of haar parkeerplaats niet naar de overkant van de straat verplaatst kan worden, weg van die boom. Hij vreest dat dat niet zo gemakkelijk zal gaan, maar je kunt natuurlijk altijd een poging wagen. Wat blijkt: als Arre ’s avonds thuiskomt is het bord al verplaatst en staat de schone auto van zijn buurvrouw aan de overkant van de straat.

Arre wilde de betrokken ambtenaar – wijkbeheerder Jan Rust – met zijn snelle en doortastende actie in het zonnetje zetten. Hij is hem daarom vorige week een bloemetje gaan brengen. Hieronder kun je het stuk dat Arre hierover voor de website van Zenc geschreven heeft downloaden.

Het klinkt misschien overdreven om bloemen aan te bieden aan iemand die even een bordje verplaatst. Toch is het niet overdreven. Het is bijzonder dat binnen een gemeente zo’n vraag binnen een dag afgehandeld wordt (inclusief de uitvoering van het verzoek). Vaak stranden dit soort verzoeken in het proces van het verkrijgen van (schriftelijke) toestemming van verschillende afdelingen. Daarna moet het daadwerkelijke verplaatsen van het bordje nog gebeuren! Bij elkaar kan het weken duren. Daadkrachtig optreden kom je nog veel te weinig tegen bij de overheid. Dus laten we het als het dan gebeurt daar positieve aandacht aan besteden.

Deze tekst heeft een Creative Commons Naamsvermelding-licentie (CC BY) en is gekopieerd van de Kennisland-website. Ga voor de volledige versie met afbeeldingen, streamers en noten naar https://www.kl.nl/opinie/arre-zuurmond-geeft-hollandse-held-bloemetje/

This text has a Creative Commons Attribution License (CC BY) and has been copied from the Kennisland website. For a full version with images, streamers and notes go to https://www.kl.nl/opinie/arre-zuurmond-geeft-hollandse-held-bloemetje/