Bureaucratie: Fok jou!

14 september 2010

Auteur: Lobke van der Meulen

Misschien heb je al iets gezien van de nieuwe NPS-serie ‘Fok jou!’? Ik heb er helaas nog maar weinig van gezien (kan ik via internet nog goedmaken), maar het onderwerp sprak me meteen aan: een ‘probleemmeisje’ van een jaar of 15 dat ten onrechte in een jeugdinrichting terechtkomt. Bij de Kafkabrigades (over de jeugdzorg en voortijdig schoolverlaten) hebben we regelmatig van dit soort verhalen gehoord, dus ik was nieuwsgierig.

Vorige week heb ik een klein stukje gezien en dat was herkenbaar. De moeder van het meisje komt totaal wanhopig bij Bureau Jeugdzorg om te vragen of de uithuisplaatsing ongedaan gemaakt kan worden. Zij wil haar gezinsvoogd spreken. De receptioniste vertelt dat dat niet zal gaan, omdat hij op vakantie is en pas over een paar weken weer terug is. De moeder vraagt daarop of zij haar niet kan helpen. Waarop de receptioniste antwoordt dat een uithuisplaatsing niet zomaar ongedaan gemaakt kan worden, dat dat wel een half jaar kan duren!! De moeder verlaat het gebouw uiteindelijk nog veel wanhopiger dan dat ze binnen kwam.

Een snelle kijker kan de indruk krijgen dat deze situatie dik is aangezet om een dramatisch effect te krijgen voor de serie. Maar uit gesprekken met gezinsvoogden en andere medewerkers van Bureau Jeugdzorg weet ik dat dit soort gevallen veel voorkomen. Hulpveleners staan vaak ook met hun rug tegen de muur, omdat ze de wanhopige ouder zo graag willen, maar niet kunnen helpen. Ze zitten vast in web van regels, procedures en protocollen. Kortom: ik ben geprikkeld om meer te gaan zien van Fok jou!

De serie hoort echter om nog een heel andere reden thuis op een Slimme Overheid-blog. Voordat de serie op t.v. kwam, is die getest onder verschillende doelgroepen. Het bleek dat Fok jou! vooral aansloeg onder tieners.

Er werd besloten om de serie daadwerkelijk uit te gaan zenden. Welke tijd kreeg de serie toegewezen: half elf ’s avonds! Een tijd dat de belangrijkste doelgroep allang slaapt. Da’s natuurlijk niet echt slim. En omdat we het hier over de publieke omroep hebben, vond ik het wel passen op deze blog.

Er is trouwens wel een slimme oplossing bedacht: op de avond van uitzending is de serie vanaf 20.30 uur al te downloaden, zodat jongeren voor het slapengaan vast kunnen kijken. Slimme oplossing voor een knullig probleem!

Deze tekst heeft een Creative Commons Naamsvermelding-licentie (CC BY) en is gekopieerd van de Kennisland-website. Ga voor de volledige versie met afbeeldingen, streamers en noten naar https://www.kl.nl/opinie/bureaucratie-fok-jou/

This text has a Creative Commons Attribution License (CC BY) and has been copied from the Kennisland website. For a full version with images, streamers and notes go to https://www.kl.nl/opinie/bureaucratie-fok-jou/