Duw

31 januari 2013

Kennisland en Vrij Nederland zoeken naar Radicale vernieuwers. In de maand tussen 7 november en 7 december 2012 stroomden er niet minder dan 388 tips binnen. Vernieuwing genoeg in Nederland, zou je zo zeggen! Dan komt de eerste schifting.

Wat opvalt is dat sommigen het belangrijkste criterium aan hun laars lappen: het is meer dan een idee alleen, je bent al bezig. Veel tips zijn wonderschoon en het doet zeer ze eruit te filteren, maar met alleen ideeën kom je er niet. De lijst van 388 kromp naar iets minder dan 300 in een bestek van 2 uur.

Veel mensen zijn toch wat bangig aangelegd: eerst goedkeuring, erkenning, een ‘keurmerk’, voordat je aan de slag gaat. De echte vernieuwers hebben dat mandaat niet nodig. Die beginnen gewoon, omdat ze vinden dat het nodig is en zich erover verbazen dat het nog niet gebeurt. Dan kan een podiumplaats bij Radicale vernieuwers* een extra impuls geven. Een klein zetje.

Ook in onze Social Innovation Safari zien we dat terug. Geheel vanuit persoonlijke drijfveren komen 30 ‘vernieuwers’ uit de hele wereld een week met ons werken aan taaie maatschappelijke vraagstukken. Op dag twee sturen we ze direct het veld in – de oplossing vind je echt niet in je Moleskine of laptop, daarvoor moet je in actie komen. Gewoon proberen: wat werkt wel en wat niet? De graagte waarmee iedereen de straat op stuift is veelzeggend. Klein duwtje, enorm gevolg.

Het is toch op zijn minst interessant om je af te vragen: aan welke (kennelijke) vraag beantwoordt de Safari dan? Of: wat laat de samenleving tot nog toe teveel liggen?

* bekendmaking 6 maart, VN heeft tijd nodig om een special te maken. Even geduld a.u.b.

 

Thijs van Exel

Deze tekst heeft een Creative Commons Naamsvermelding-licentie (CC BY) en is gekopieerd van de Kennisland-website. Ga voor de volledige versie met afbeeldingen, streamers en noten naar https://www.kl.nl/opinie/duw/

This text has a Creative Commons Attribution License (CC BY) and has been copied from the Kennisland website. For a full version with images, streamers and notes go to https://www.kl.nl/opinie/duw/