Eén overheid…?

10 september 2010

Auteur: Lobke van der Meulen

De Rijksoverheid heeft op 1 januari 2009 dan eindelijk een stap gezet om iets aan het verkokerde uiterlijk te doen. Sinds die datum werken alle Ministeries met één huisstijl. Het logo is niet heel spannend en het levert bij ons op kantoor af en toe verwarring op (een collega verwachtte een brief van het Ministerie van OCW en scheurde in zijn enthousiasme een brief van BZK open), maar dat is een kwestie van wennen. Het beeld dat het allemaal om één en dezelfde overheid gaat, staat.

Nu kregen we per mail een uitnodiging voor de Internationale conferentie ‘Towards Knowledge Democracy’. Mijn collega’s waren enthousiast en ik bekeek de website. Mijn oog viel op het blokje met logo’s van sponsors op de homepage. Het zag er wel erg blauw uit…. Het logo van de Rijksoverheid staat maar liefst VIJF keer in het blokje!! Niet eens met de namen van de financierende Ministeries erbij, maar gewoon met de naam Rijksoverheid erbij.

Blijkbaar is de nieuwe huisstijl van de Rijksoverheid niet alleen voor ons wennen, maar ook voor de Rijksoverheid zelf. En het blijkt maar weer dat het alleen uiterlijk is. Nog steeds moet elk Ministerie zijn eigen stukje tekst hebben.

Ik hoop dat in ieder geval Roel Bekker (de topambtenaar die verantwoordelijk is voor de vernieuwing van de Rijksdienst) inmiddels gewend is aan de rust op zijn visitekaartjes. Voorheen had hij namelijk kaartjes met de logo’s van alle veertien Ministeries.

Deze tekst heeft een Creative Commons Naamsvermelding-licentie (CC BY) en is gekopieerd van de Kennisland-website. Ga voor de volledige versie met afbeeldingen, streamers en noten naar https://www.kl.nl/opinie/een-overheid/

This text has a Creative Commons Attribution License (CC BY) and has been copied from the Kennisland website. For a full version with images, streamers and notes go to https://www.kl.nl/opinie/een-overheid/