Nu eens wel Horeca, dan weer niet?

10 september 2010

Auteur: Lobke van der Meulen

Gisterenavond op het AT5 journaal (regionale Amsterdamse zender) een intrigerend item over twee ijsverkopers in de Jordaan, stadsdeel Centrum. Wat is het geval? IJsverkoper Monte Pelmo zit al jaren in de Jordaan. Voor de winkel is geen Horeca-vergunning aangevraagd. Dat hoefde ook niet, want het stadsdeel beschouwt de IJssalon als een ‘take away’. Er zijn geen zitplaatsen en er wordt alleen ijs verkocht. Sinds dit voorjaar is er echter nog een tweede ijssalon bijgekomen in de Jordaan, het IJscuypje. Zelfde concept: geen zitplaatsen, alleen ijs. De ondernemer heeft dan ook geen Horeca-vergunning aangevraagd. Dat schoot het stadsdeel in het verkeerde keelgat. Het IJscuypje overtreedt de regels. De IJssalon is Horeca, er moet een Horeca-vergunning aangevraagd worden. Sterker nog ook Monte Pelmo, al jaren gevestigd in stadsdeel centrum, is ook Horeca!

Beide ondernemers staan perplex. De eigenaar van het IJscuypje heeft al een IJssalon in stadsdeel Oud-Zuid en daar hebben ze ook geen Horecavergunning. Oud-Zuid beschouwt de ijssalon als een ambacht, omdat ze ook zelf ijs maken. En waarom kan Monte Pelmo ineens geen take away meer zijn? Beide ondernemers komen in opstand. Monte Pelmo is een handtekeningenactie gestart om klanten te vragen steun te betuigen, het IJscuypje heeft een advocaat ingeschakeld om voor beide ijssalons uit te zoeken of ze een Horecavergunning nodig hebben of niet.

Hoewel dit soort situaties door het Kafkabrigadewerk niet onbekend zijn, vind ik het toch weer ongelooflijk dat zoiets gebeurt. Hoe is het mogelijk dat iemand met droge ogen beweert, dat één ijssalon ‘take away’ is, maar dat als er een tweede bijkomt opeens allebei Horeca zijn?? Dat klinkt toch niet logisch? En waarom in vredesnaam zulke verschillen tussen stadsdelen? Zo groot is Amsterdam nu ook weer niet.

Tot overmaat van ramp is de reactie van de mensen die erover gaan niet direct steekhoudend te noemen. De fractievoorzitter van de VVD in Amsterdam komt “toevallig” een ijsje halen op het moment dat AT5 filmt. Hij geeft voor de camera toe, dat hij het een fijn publiciteitsmomentje vindt. En stadsdeelvoorzitter Els Iping roept voor het televisiekijkend publiek tegen de fractievoorzitter, dat ze zo’n ontzettende hekel aan hem heeft. Ongetwijfeld zullen ze ook nog iets over de zaak gezegd hebben, maar gek genoeg is dit het enige dat me bij blijft. Voor wie nieuwsgierig is naar het item, zie de AT5 website.

Deze tekst heeft een Creative Commons Naamsvermelding-licentie (CC BY) en is gekopieerd van de Kennisland-website. Ga voor de volledige versie met afbeeldingen, streamers en noten naar https://www.kl.nl/opinie/nu-eens-wel-horeca-dan-weer-niet/

This text has a Creative Commons Attribution License (CC BY) and has been copied from the Kennisland website. For a full version with images, streamers and notes go to https://www.kl.nl/opinie/nu-eens-wel-horeca-dan-weer-niet/