Geen peil te trekken op leges bouwvergunningen

13 september 2010

Auteur: Lobke van der Meulen

De Vereniging Eigen Huis heeft de afgelopen jaren onderzoek gedaan naar de leges voor bouwvergunningen in Nederlandse gemeenten. Het blijkt dat enorme verschillen bestaan tussen de bedragen die gemeenten vragen voor het aanvragen van een bouwvergunning.

Een voorbeeld dat zaterdag in de Volkskrant genoemd wordt, is dat je in Leiden 33 euro betaalt voor de aanvraag van een vergunning voor een dakkapel van 10.000 euro, terwijl je in de aangrenzende gemeente Voorschoten 698 euro betaalt! Zelfs binnen een gemeente kunnen de tarieven behoorlijk verschillen. In Amsterdam-Noord betaal je 1.210 euro als je een huis wilt gaan bouwen, in Amsterdam-Oost is dat 5.305 euro. Het loont haast de moeite om uit te zoeken wat de bouwvergunningleges zijn voor je ergens gaat wonen. Kleine locatieverschillen, kunnen grote kostenverschillen met zich meebrengen.

Het kabinet heeft de gemeenten opgedragen om in 2010 de verschillen te hebben weggewerkt. Aangezien de Vereniging Eigen Huis al zes jaar onderzoek doet en de prijzen ziet dalen en stijgen, maar niet ziet convergeren, heeft zij er geen vertrouwen in dat over anderhalf jaar de bouwleges gelijkgetrokken zullen zijn.

Deze tekst heeft een Creative Commons Naamsvermelding-licentie (CC BY) en is gekopieerd van de Kennisland-website. Ga voor de volledige versie met afbeeldingen, streamers en noten naar https://www.kl.nl/opinie/geen-peil-te-trekken-op-leges-bouwvergunningen/

This text has a Creative Commons Attribution License (CC BY) and has been copied from the Kennisland website. For a full version with images, streamers and notes go to https://www.kl.nl/opinie/geen-peil-te-trekken-op-leges-bouwvergunningen/