Oekrainse overheid: niet (zo) netjes, wel slim en snel

14 september 2010

Auteur: Lobke van der Meulen

Deze ochtend staat in het Financieele Dagblad een artikel over de in rap tempo veranderende Oekraine. De bevolking zuigt alles op wat uit het Westen komt (of hip is in het Westen, sushi is daar nu een hype) en de economie groeit snel.

Het artikel eindigt met een paar opmerkingen over de Oekrainse bureaucratie. Een Nederlandse ondernemer in de Oekraine heeft twee boekhoudsters aangenomen, die de hele dag niets anders doen dan formulieren invullen. Voor een buitenstaander is daar geen touw aan vast te knopen. Hij hanteert daarom een officiele en een interne boekhouding. Kafka is er op dit moment duidelijk springlevend!

Bij de laatste paar zinnen kreeg ik echter het gevoel dat het in een land dat zo snel veranderd op korte termijn wel eens een stuk beter zou kunnen gaan. Omdat startende ondernemers met geen mogelijkheid door de bureaucratie heen kunnen komen, krijgen ze het advies om het eerste jaar geen btw te betalen en de administratie niet in te vullen, maar deze verplichtingen af te kopen met 50 dollar.

Met deze semi-officiele regeling worden mensen enorm gestimuleerd om een onderneming te starten, ze kunnen zo aan de slag. Dit betekent een flinke impuls voor de economie. In de Oekraine wordt men nu geacht de regels te omzeilen. Ik kan me niet voorstellen dat dit niet de eerste stap is in de richting van het vereenvoudigen van de bureaucratie. Over een paar jaar blijkt vast dat het omzeilen werkt en kun je de regel afschaffen (of aanpassen).

Deze tekst heeft een Creative Commons Naamsvermelding-licentie (CC BY) en is gekopieerd van de Kennisland-website. Ga voor de volledige versie met afbeeldingen, streamers en noten naar https://www.kl.nl/opinie/oekrainse-overheid-niet-zo-netjes-wel-slim-en-snel/

This text has a Creative Commons Attribution License (CC BY) and has been copied from the Kennisland website. For a full version with images, streamers and notes go to https://www.kl.nl/opinie/oekrainse-overheid-niet-zo-netjes-wel-slim-en-snel/