Overheid krijgt steuntje in de rug van de Van den Endes

14 september 2010

Auteur: Lobke van der Meulen

Pagina 3 van het FD gisteren ging bijna helemaal over stageplaatsen voor (en begeleiding van) jongeren in het beroepsonderwijs. De helft van de pagina ging over een project waarbij probleemjongeren aan het werk gaan in een supermarkt en daarnaast een dag per week naar school gaan.

Daaronder stond een artikel over het project ‘Teamstages’ dat Joop van den Ende samen met zijn vrouw aan het opzetten is. De Van den Endes hebben toenadering gezocht tot het ROCvA om samen voor 500 stageplaatsen voor (v)mbo-ers te zorgen op de Zuidas. Dit omdat zij vinden dat jongeren tegenwoordig behoorlijk in ‘het verdomhoekje’ worden gedrukt.

Het project gaat nu klein van start en de bedoeling is dat er in 2009 500 jongeren in teams een innovatieve stage volgen op en rond de Zuidas. De teams worden samengesteld uit jongeren met verschillende opleidingen en achtergronden. De jongeren leren op die manier niet alleen het bedrijfsleven kennen, maar ook om met andere mensen samen te werken.

Bovendien gaat het niet om een traditionele stage, maar om een innovatieve stage. Bedrijven leggen de teams een specifieke vraag voor waar zij vervolgens mee aan de slag gaan. Eén van de eerste bedrijven is KPN. Het team bij KPN zal zich vooral gaan verdiepen in de techniek om t.v. via internet aan te bieden.

Ik vind het een fantastisch project. Bij de Kafkabrigade over voortijdig schoolverlaten is gebleken dat het gebrek aan stageplaats een van de belangrijkste redenen is waarom mbo-studenten de school verlaten. Zonder stage kunnen zij hun diploma namelijk niet halen.

Daarnaast heb ik ook ervaren dat veel bedrijven worstelen met vragen rond innovatie (of dat nu om nieuwe processen of producten) gaat. Deze bedrijven willen graag een frisse blik. Die kan met de teamstages geleverd worden.

Kortom: ik kan dit project alleen maar toejuichen en zou willen dat er meer vermogende stellen zijn die zich het lot van jongeren op deze manier aantrekken!

Deze tekst heeft een Creative Commons Naamsvermelding-licentie (CC BY) en is gekopieerd van de Kennisland-website. Ga voor de volledige versie met afbeeldingen, streamers en noten naar https://www.kl.nl/opinie/overheid-krijgt-steuntje-in-de-rug-van-de-van-den-endes/

This text has a Creative Commons Attribution License (CC BY) and has been copied from the Kennisland website. For a full version with images, streamers and notes go to https://www.kl.nl/opinie/overheid-krijgt-steuntje-in-de-rug-van-de-van-den-endes/