‘Slimme’ straatverlichting in Zoetermeer

14 september 2010

Auteur: Lobke van der Meulen

Van de week heeft de gemeente Zoetermeer bekend gemaakt dat zij een proef gaan doen met intellgente lantaarnpalen. Vandaag wordt de eerste paal onthuld. Wat de mogelijkheden precies zijn van deze straatverlichting blijft tot het moment van onthulling nog even geheim.

Lucent, KPN (die samen de lantaarnpalen ontwikkeld hebben) en de gemeente geven alleen aan wat de mogelijkheden van de palen zouden kunnen zijn: een draadloze internetverbinding voor mensen in de buurt of palen die aangeven of er nog parkeerplaatsen vrij zijn. De lantaarnpalen zijn ontwikkeld door Lucent en KPN.

Voor Kennisland is het idee van de slimme straatverlichting niet nieuw. In 2003 is hier gebrainstormd (met o.a. KPN) over ‘de Glazen Taarn’. Lantaarnpalen voor iedereen die onderweg informatie of hulp nodig heeft. Aangesloten op een glasvezelnetwerk zodat voorbijgangers toegang kunnen krijgen tot allerlei informatie. Ook zouden de lantaarnpalen zelf de brandweer of politie kunnen oproepen.

Deze tekst heeft een Creative Commons Naamsvermelding-licentie (CC BY) en is gekopieerd van de Kennisland-website. Ga voor de volledige versie met afbeeldingen, streamers en noten naar https://www.kl.nl/opinie/slimme-straatverlichting-in-zoetermeer/

This text has a Creative Commons Attribution License (CC BY) and has been copied from the Kennisland website. For a full version with images, streamers and notes go to https://www.kl.nl/opinie/slimme-straatverlichting-in-zoetermeer/