European Social Innovation Competition

De European Social Innovation Competition promoot en ondersteunt sociale innovatie in Europa. De competitie vindt dit jaar voor de zevende keer plaats en heeft in 2019 het thema ‘Challenging Plastic Waste’.


Website
eusic.challenges.org/
header_img
European Social Innovation Challenge 2019

Het thema van de European Social Innovation Competition 2019 is 'Challenging Plastic Waste'.

Maker: European Social Innovation Competition

Rechten:

Download
Het thema van de European Social Innovation Competition 2019 is 'Challenging Plastic Waste'.
2013 - 2021

De European Social Innovation Competition is een initiatief van het DG Growth van de Europese Commissie, en wordt uitgevoerd door Kennisland in samenwerking met Nesta, Ashoka, ENoLL en Scholz & Friends. De competitie werd op 1 oktober 2012 in Lissabon gelanceerd ter nagedachtenis aan Diogo Vasconcelos++Diogo VasconcelosDiogo was een van de voorlopers in Europa op het gebied van sociale innovatie. Lees meer.. De EU Social Innovation Competition promoot en ondersteunt sociale innovatie in Europa en geeft een platform aan leidende Europese vernieuwers om nieuwe initiatieven te steunen, ze verder te brengen en om van elkaar te leren.

De Competitie

De European Social Innovation Competition heeft als doel om sociale innovatie-initiatieven verder te ontwikkelen en hen te helpen om hun potentieel te verwezenlijken. Uit alle inschrijvingen worden dertig semi-finalisten gekozen door een jury. Zij nemen deel aan de Social Innovation Academy in een stad in Europa, waar ze gedurende drie dagen coaching ontvangen en workshops volgen, en uiteraard leren van collega’s uit andere landen. Van deze semi-finalisten kiest de jury tien finalisten++Finalisten 2018Bekijk hier wie de finalisten van 2018 waren. , waarvan drie projecten uiteindelijk elk 50.000 euro ontvangen tijdens de uitreikingsceremonie in Brussel. Ook is er een IPlastic afval is overal en het vervuilt onze oceanen en natuur. Daarom zijn we dit jaar op zoek naar de meest innovatieve aanpakken voor het verminderen van plastic afval en het verbeteren van hergebruik en recycling van plastic op een systemisch niveau.mpact Prize te vergeven; alle semi-finalisten van de vorige editie maken een jaar later kans om 50.000 euro te winnen op basis van de impact die ze hebben bereikt sinds hun deelname aan de Social Innovation Academy.

2019: Challenging Plastic Waste

Ieder jaar komt tijdens de competitie een ander maatschappelijk relevant thema aan bod. Vorig jaar was dit RE:THINK LOKAL++RE:THINK LOCALIn 2018 draaide de competitie om het vinden van ideeën tegen jeugdwerkloosheid met een focus op de lokale arbeidsmarkt. Hier vind je meer informatie over competitie in 2018.  en in 2017 Equality Rebooted.++Equality RebootedIn 2017 stond de competitie in het teken van toenemende ongelijkheid die ontstaat door technologische ontwikkelingen. Lees hier meer.  Dit jaar is de competitie gericht op ideeën die de strijd aangaan met plastic afval. Plastic afval is overal en het vervuilt onze oceanen en natuur. Daarom zijn we dit jaar op zoek naar de meest innovatieve aanpakken voor het verminderen van plastic afval en het verbeteren van hergebruik en recycling van plastic op een systemisch niveau.

Miljoenen tonnen plastic afval in Europa

De productie van plastic is in enkele decennia exponentieel gegroeid, van 1,5 miljoen ton in 1950 tot 322 miljoen ton in 2015 wereldwijd. Daarmee is de hoeveelheid plastic afval ook ernstig toegenomen. In de Europese Unie werd in 2016 zo’n 27,1 miljoen ton aan door consumenten weggegooid plastic opgehaald. De European Strategy for Plastic richt zich op het verminderen van plastic afval door het invoeren van nieuwe maatregelen. Die moeten er bijvoorbeeld voor zorgen dat alle plastic verpakkingen vanaf 2030 recyclebaar++EU-strategie voor het verminderen van plastic afvalLees in dit artikel meer over de EU-strategie voor minder plastic afval. of herbruikbaar zijn. Maar in de strijd tegen plastic afval hebben we een systemische aanpak nodig. Daarbij horen het herontwerpen van de aanvoerketen, materialen en producten, het genereren van nieuwe ideeën voor het gebruik van plastic afval en gerecycled plastic, en het veranderen van het gedrag van consumenten en bedrijven. Daarom zijn we dit jaar niet alleen op zoek naar nieuwe oplossingen voor het ontwerp, de productie en het gebruik van plastic, maar ook voor het verzamelen, sorteren en recyclen van ons plastic afval!

Social Innovation Academy

Kennisland is verantwoordelijk voor de inhoudelijke organisatie van de Social Innovation Academy die in juli van dit jaar in Turijn plaatsvindt.Kennisland is verantwoordelijk voor de inhoudelijke organisatie van de Social Innovation Academy die in juli van dit jaar in Turijn plaatsvindt. Deze academy bestaat uit een driedaags programma dat gericht is op het verbeteren of verder ontwikkelen van initiatieven. De dertig semi-finalisten++Semi-finalisten 2018Bekijk hier profielen van de dertig semi-finalisten van vorig jaar. vormen een lerend netwerk en krijgen inspiratie en instrumenten aangereikt door deel te nemen aan workshops, interactieve discussie en sessies met experts en andere deelnemers.

In deze drie dagen worden de deelnemers ondergedompeld in alles wat voor hun project van belang is. Dit omvat bijvoorbeeld trainingen in het pitchen van ideeën, het ontwikkelen van een businessplan, het opzetten van nieuwe samenwerkingen en het onderhouden van een goed werkend team. Tijdens interactieve sessies met experts ontvangen deelnemers feedback op hun ideeën en aanpak. Naast de inhoudelijke bijeenkomsten bevat het programma ook verschillende bezoeken aan lokale initiatieven, waarbij deelnemers de kans krijgen om hun netwerk te vergroten.   

Meer informatie en aanmelden

Meer informatie over de competitie en het aanmelden vind je hier. Je kunt de competitie ook volgen op Twitter via @EUSocialInnov en #diogochallenge.

Zien hoe het er vorig jaar aan toeging bij de competitie? Bekijk hier de foto’s:

2018 Launch: Re:Think Local2018 Launch: Re:Think Local2018 Launch: Re:Think Local2018 Launch: Re:Think Local2018 Launch: Re:Think Local2018 Launch: Re:Think Local2018 Launch: Re:Think Local2018 Launch: Re:Think Local
2018 Launch
Bekijk stream op Flickr

 

Als je dit interessant vindt, dan misschien ook:

Deze tekst heeft een Creative Commons Naamsvermelding-licentie (CC BY) en is gekopieerd van de Kennisland-website. Ga voor de volledige versie met afbeeldingen, streamers en noten naar https://www.kl.nl/projecten/eu-sociale-innovatie-competitie/

This text has a Creative Commons Attribution License (CC BY) and has been copied from the Kennisland website. For a full version with images, streamers and notes go to https://www.kl.nl/projecten/eu-sociale-innovatie-competitie/