European Social Innovation Competition

De European Social Innovation Competition promoot en ondersteunt sociale innovatie in Europa. De competitie vindt dit jaar voor de vijfde keer plaats en heeft in 2017 het thema ‘Equality Rebooted’.


Website
eusic.challenges.org/
header_img
Equality Rebooted

Maker: Georgios Marinakis

Rechten:

Download
2013 - 2017

De European Social Innovation Competition is een initiatief van het DG Growth van de Europese Commissie, en wordt uitgevoerd door Kennisland in samenwerking met Nesta, Matter&Co, Shipyard en Impact Hub. De competitie werd op 1 oktober 2012 in Lissabon gelanceerd ter nagedachtenis aan Diogo Vasconcelos++Diogo VasconcelosDiogo was een van de voorlopers in Europa op het gebied van sociale innovatie. Lees meer. De EU Social Innovation Competition promoot en ondersteunt sociale innovatie in Europa en geeft een platform aan leidende Europese vernieuwers om nieuwe initiatieven te steunen, ze verder te brengen en om van elkaar te leren.

De Competitie

De European Social Innovation Competition heeft als doel om sociale innovatie-initiatieven verder te ontwikkelen en hen te helpen om hun potentieel te verwezenlijken. Uit alle inschrijvingen worden dertig semi-finalisten gekozen door een jury. Zij nemen deel aan de Social Innovation Academy in een stad in Europa, waar ze gedurende drie dagen coaching ontvangen en workshops volgen, en uiteraard leren van collega’s uit andere landen. Van deze semi-finalisten kiest de jury tien finalisten++Finalisten 2016Bekijk hier wie de finalisten van 2016 waren. , waarvan drie projecten uiteindelijk elk €50.000 ontvangen tijdens de uitreikingsceremonie in Brussel. Ook is er een Impact Prize te vergeven; alle semi-finalisten van de vorige editie maken een jaar later kans om €50.000 te winnen op basis van de impact die ze hebben bereikt sinds hun deelname aan de Social Innovation Academy.

2017: Equality Rebooted

De competitie heeft ieder jaar een ander maatschappelijk relevant thema. Vorig jaar was dit Integrated Futures en in 2015 New Ways to Grow. Dit jaar staat de competitie in het teken van toenemende ongelijkheid die ontstaat door technologische ontwikkelingen++David Rothman“Income inequality hinders economic opportunity and innovation” schrijft David Rothman in MIT Technology Review. Lees verder. Digitalisering en automatisering veranderen onze economie en arbeidsmarkt razendsnel. Dit brengt grote en verreikende veranderingen met zich mee voor onze huidige manier van werken en leven.

Het aandeel van de high-techindustrie en digitale sectorSamen willen we toewerken aan een toekomst waarin kansengelijkheid en inclusiviteit centraal staan. Om dit te verwezenlijken zijn er nieuwe, innovatieve en creatieve aanpakken nodig. in de economie is in de afgelopen decennia toegenomen, en verwacht wordt dat dit in de toekomst doorzet. Deze groeiende waarde van gespecialiseerde kennis creëert welvaart voor een selecte groep met de juiste vaardigheden. Tegelijkertijd ontstaat er een kloof tussen mensen die kunnen profiteren van deze ontwikkelingen en mensen die niet de vaardigheden en kennis bezitten om deze ontwikkelingen bij te benen. Niet iedereen beschikt over de juiste middelen, of over gelijke mogelijkheden om gebruik te maken van deze sprint in ontwikkeling. Een van de gevolgen hiervan is een stijging in inkomensongelijkheid, die nu al zichtbaar is++InkomensongelijkheidHet Internationaal Monetair Fonds (IMF) toont in een onderzoek uit 2007 al aan dat technologische vooruitgang de grootste bijdrage levert aan de groeiende inkomensongelijkheid..

Samen willen we toewerken aan een toekomst waarin kansengelijkheid en inclusiviteit++Kansengelijkheid en inclusiviteit Kansengelijkheid en inclusiviteit bevorderen is een centraal thema binnen het werk van Kennisland. Bekijk bijvoorbeeld Labs: proeftuinen in terra incognita en Accelerating Amsterdam’s Assets.
centraal staan. Om dit te verwezenlijken zijn er nieuwe, innovatieve en creatieve aanpakken nodig. Initiatieven die mogelijkheden bieden voor iedereen en die mensen uitrusten met de vaardigheden zoals creativiteit, een kritisch vermogen en digitale geletterdheid++Doug BelshawDoug Belshaw is een specialist op het gebied van digitale geletterdheid. Bekijk zijn TEDx-presentatie over dit onderwerp., om mee te komen met technologische veranderingen.

Dit is geen gemakkelijke opgave, maar gelukkig zijn er door heel Europa ondernemende mensen, collectieven en organisaties die op zoek zijn naar effectieve aanpakken. Het aangaan van nieuwe samenwerkingen en het delen van kennis is hierbij belangrijk.

Social Innovation Academy

Kennisland is verantwoordelijk voor de inhoudelijke organisatie van de Social Innovation Academy die in juli van dit jaar in Madrid plaatsvindt.Kennisland is verantwoordelijk voor de inhoudelijke organisatie van de Social Innovation Academy die in juli van dit jaar in Madrid plaatsvindt. Deze academy bestaat uit een driedaags programma dat gericht is op het verbeteren of verder ontwikkelen van initiatieven. De dertig semi-finalisten++Semi-finalisten 2016Bekijk hier profielen van de dertig semi-finalisten van vorig jaar. vormen een lerend netwerk en krijgen inspiratie en instrumenten aangereikt door deel te nemen aan workshops, interactieve discussie en sessies met experts en andere deelnemers.

In deze drie dagen worden de deelnemers ondergedompeld in alles wat voor hun project van belang is. Dit omvat bijvoorbeeld trainingen in het pitchen van ideeën, het ontwikkelen van een businessplan, het opzetten van nieuwe samenwerkingen en het onderhouden van een goed werkend team. Tijdens interactieve sessies met experts ontvangen deelnemers feedback op hun ideeën en aanpak. Naast de inhoudelijke bijeenkomsten bevat het programma ook verschillende bezoeken aan lokale initiatieven, waarbij deelnemers kennismaken met het sociale innovatieklimaat van Madrid en kansen krijgen om hun netwerk te vergroten.   

Meer informatie

Meer informatie over de competitie vind je hier. Je kunt de competitie ook volgen op Twitter via @EUSocialInnov en #diogochallenge.