Standing up or moving forwards
Het project Kansen die Werken is ontworpen om samen met de vrouwen in de vrouwenopvang tot nieuwe beleids- en dienstenconcepten te komen. Dit is de eindpublicatie.
Download hier de Nederlandstalige samenvatting van de publicatie
Download hier de volledige Engelstalige publicatie
Zo’n 200.000 vrouwen in Nederland zijn jaarlijks slachtoffer van huiselijk geweld. 16.000 van hen vluchten naar de vrouwenopvang om daar een nieuw leven te beginnen. Dat zijn vrouwen zoals de 19 jaar oude Aasiya, een Somalische vluchteling die het etnische geweld in haar land is ontvlucht, om vervolgens in een nieuwe (huiselijk) geweldsituatie terecht te komen. Het zijn vrouwen als de 34 jaar oude Dana, die ervan droomt om door Amerika te reizen, maar in plaats daarvan met haar twee kinderen door Nederland trekt om haar gewelddadige echtgenoot te ontvluchten. Of het zijn vrouwen als Noa, die in de afgelopen twee jaar tweemaal naar de opvang terugkeerde, maar er stellig van overtuigd is dat dit de laatste keer zal zijn…
Aasiya, Dana en Noa worden veilig opgevangen door de vrouwenopvang van Moviera in Apeldoorn. Ze zijn dus in veiligheid, maar hoe ziet hun leven er daarna uit? Hoe kunnen we deze vrouwen (en hun lotgenoten) helpen om weer onderdeel van de gemeenschap te worden? Welke nieuwe vormen van ondersteuning kunnen we – samen met de vrouwen – ontwikkelen om hen bij deze overgang te helpen?
Dat is in het kort het Starter Project Kansen die Werken waaraan Kennisland en InWithForward met een internationaal team (VS, Indonesië en Nederland) sinds november 2013 in Apeldoorn werken. Het is de eerste keer dat een Starter Project als aanpak in Nederland wordt ingezet, met steun van de Federatie Opvang.