De Aker Buurt Safari: door bewoners georganiseerd succes in Amsterdam Nieuw-West

Tijdens de Buurt Safari, georganiseerd op 23 september en met meer dan 500 bezoekers het grootste evenement ooit in hun wijk, werden alle mooie dingen die De Aker rijk is gevierd. Een mooi onderdeel van het resultaat van een jaar lang werken met verschillende partijen aan de vraag hoe goed samenleven in De Aker eruit ziet.


header_img
Aker Buurt Safari

Optredens op het Ecuplein tijdens de Buurt Safari

Maker: Kennisland

Rechten:

Original

Download
Optredens op het Ecuplein tijdens de Buurt Safari
21 november 2017

Bewoners van De Aker organiseerden op 23 september met meer dan 500 bezoekers het grootste evenement ooit in hun wijk: De Aker Buurt Safari. Tijdens de Buurt Safari werden alle mooie dingen die De Aker rijk is gevierd; meer dan 50 vrijwilligers uit de buurt organiseerden workshops, maakten muziek, hapjes of tapten bier op een plein of plantsoen bij hen in de buurt. Bewoners en andere geïnteresseerden liepen een route langs al deze plekken in de wijk om zo elkaar en hun buurt beter te leren kennen: van rappers tot linedancers, van lachsessies tot schilder-, dicht- en golfworkshops, van lokaal gebrouwen bier tot baklava. Er kwam van alles voorbij.

Een jaar lang werkte Kennisland in het Amsterdamse De Aker met buurtbewoners, leraren, jongerenwerkers, welzijnsprofessionals, uitvoerend ambtenaren en beleidsmakers in het social lab Plaatsmakers aan de vraag hoe goed samenleven in De Aker eruit ziet. Tegen een achtergrond van klachten rondom overlast, woninginbraken en verminderd vertrouwen in de gemeente luisterden we naar de verhalen++VerhalenLees hier de verhalen van buurtbewoners uit De Aker en de reflecties van onze teamleden op het proces rond goed samenleven. van buurtbewoners en lokale professionalsTegen een achtergrond van klachten rondom overlast, woninginbraken en verminderd vertrouwen in de gemeente luisterden we naar de verhalen van buurtbewoners en lokale professionals: hoe kan volgens hen goed samengeleefd worden? Hoe verschilt dat van de huidige realiteit? En wat staat er nog in de weg om naar een fijnere situatie te komen?

 

Buren van het Forintplantsoen leren elkaar kennen tijdens de Buurt Safari
Aker Buurt Safari

Buren van het Forintplantsoen leren elkaar kennen tijdens de Buurt Safari

Maker: Kennisland

Rechten:

Original

Download
Buren van het Forintplantsoen leren elkaar kennen tijdens de Buurt Safari

 

Uit deze verhalen volgde een aantal thema’s waar veel over gesproken werd. Vaak gingen de gesprekken over sociaal contact tussen buurtbewoners onderling, gevoelens van (on)veiligheid, opgroeien in een vinexwijk, stereotypering van groepen in de buurt, maar ook de omgang vanuit het stadsdeel met klachten en bewonersinitiatieven. Uit onder meer deze thema’s ontstond het idee om een ‘losvast’ collectief van bewoners te starten die hun wijk graag een positieve impuls willen geven door zelf activiteiten te organiseren en anderen daarbij te betrekken. We prototypeten met een groep van tien bewoners het ‘Ecucollectief’, zoekend naar de antwoorden op een aantal specifieke vragen: wat is nodig om bewoners zelf invulling te laten geven aan hun buurt? Waar zijn ze goed in, en waar is ondersteuning nodig vanuit bijvoorbeeld het StadsdeelDe Safari zelf, maar juist ook het proces in de aanloop er naar toe leverde veel inzichten op over hoe meedoen in de wijk eruit ziet en wat nodig is om bewoners daarin te ondersteunen.? Welke vaardigheden of instrumenten zijn nodig om die ondersteuning goed vorm te geven? En wie is daarvoor de aangewezen persoon?

In samenwerking met het Stadsdeel, het Huis van de Wijk en Kennisland werd de Buurt Safari de vuurdoop van het Ecucollectief. De Safari zelf, maar juist ook het proces in de aanloop er naar toe leverde veel inzichten op over hoe meedoen in de wijk eruit ziet en wat nodig is om bewoners daarin te ondersteunen.Leden van het Ecucollectief organiseerden vervolgens deze week mede de Sinterklaasintocht in De Aker (inclusief kameel++KameelLees hier meer over actieveling Salim (vijftien) uit De Aker, die op zoek naar een wit paard al improviserend de Sint liet binnenkomen op een kameel.) en vergadert inmiddels alweer druk over hun volgende evenement: een kerstfeest op het Ecuplein. 

Bekijk alle foto’s van De Aker Buurt Safari hier:

Simultaanschaken met de Nederlandse jeugdkampioenVlaggen makenVlaggen makenHoe ziet de vlag van de Aker eruit?Marleen, Robert en CorRobert legt uit over PlaatsmakersAker Buurt SafariEven stoppen voor een praatje
Aker Buurt Safari
Bekijk stream op Flickr

Deze tekst heeft een Creative Commons Naamsvermelding-licentie (CC BY) en is gekopieerd van de Kennisland-website. Ga voor de volledige versie met afbeeldingen, streamers en noten naar https://www.kl.nl/nieuws/aker-buurt-safari-bewoners-georganiseerd-succes-amsterdam-nieuw-west/

This text has a Creative Commons Attribution License (CC BY) and has been copied from the Kennisland website. For a full version with images, streamers and notes go to https://www.kl.nl/nieuws/aker-buurt-safari-bewoners-georganiseerd-succes-amsterdam-nieuw-west/