Alle ruimte voor nieuw leiderschap in de kunstwereld: de vierde generatie van LinC studeert af

Leerprogramma Leiderschap in Cultuur (LinC) beleefde dit jaar zijn vierde editie. Met de 39 afstudeerders komt het totaal aantal vernieuwende leiders in de Nederlandse cultuursector op 139.


header_img
Afsluiting 4e editie LinC

In het Utrechtse Academiegebouw staat een nieuwe generatie leiders in de cultuur op.

Maker: Sebastiaan ter Burg

Rechten:

Download
In het Utrechtse Academiegebouw staat een nieuwe generatie leiders in de cultuur op.
10 november 2017

Donderdag 9 november stond in het Utrechtse Academiegebouw een nieuwe generatie leiders in de cultuur op. De 39 leidinggevenden, afkomstig van het Stedelijk Museum Amsterdam tot Schunck in Heerlen en van de VPRO in Hilversum tot het Utrechtse festival Le Guess Who, hebben nieuwe methoden ontdekt en nieuwe vergezichten geformuleerd voor de kunsten. Ze studeerden af aan een uniek leerprogramma opgezet in een samenwerking tussen USBO (UU), Coaching in Cultuur, de HKU en Kennisland: Leiderschap in Cultuur (LinC).++Leiderschap in CultuurLeiderschap in Cultuur (LinC) is een leerprogramma voor leiders in de culturele sector. Het doel is de verdere professionalisering van leiderschap in de cultuursector te stimuleren en te ondersteunen. Lees hier meer.

Met de 39 afstudeerders komt het totaal aantal vernieuwende leiders in de Nederlandse cultuursector op 139: het programma beleefde dit jaar zijn vierde editie.

Volgens Femke Haijtema, hoofd publiek en presentaties bij het Fries Museum en Keramiekmeuseum De Princessehof is het programma van essentieel belang geweest:

Dankzij LinC heb ik mij als leider zo kunnen ontwikkelen, in het begeleiden van mijn team en het verdiepen van mijn inhoudelijke visie, dat we mede daardoor met onze musea in 2018 het verschil kunnen maken wanneer Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa is.”

Ook voor de danssector in Amsterdam heeft LinC grote gevolgen gehadOok voor de danssector in Amsterdam heeft LinC grote gevolgen gehad.. Waar tot een jaar geleden samenwerking moeizaam ging is nu een duurzame verbinding tot stand gebracht tussen Dansmakers Amsterdam en ICKAmsterdam. De leiders van beide organisaties, Suzy Blok en Maritska Witte, konden dankzij LinC hun verschillen overbruggen. Suzy Blok:

“Door LinC heb ik gezien dat ik niet alleen sta in sommige problemen en uitdagingen. Door het delen van ervaringen word je als leider gesterkt, met direct gevolg voor de organisatie.”

Anders dan bij vergelijkbare leiderschapsprogramma’s in het bedrijfsleven zijn in het kader van LinC ook concrete producten ontwikkeld. Een van de teams, met vertegenwoordigers van onder meer Villa Zebra in Rotterdam en het Haags Theaterhuis ontwikkelde ‘Buiten Spelen’. Dat is een inmiddels beproefde methodiek die culturele instellingen helpt om een verandering van binnenuit tot stand te brengen. Dankzij ‘Buiten Spelen’ kunnen medewerkers zich beter inleven in de wereld van de anderenDankzij ‘Buiten Spelen’ kunnen medewerkers zich beter inleven in de wereld van de anderen. en de positie van de ander beter leren kennen. De methodiek wordt inmiddels aangeboden via Denkplaats, Rotterdams bureau voor praktische filosofie.

Er zijn ook meer speelse producten ontwikkeld. Zo ontwikkelde een team met deelnemers van AtelierNL, VPRO en Splendor Amsterdam een gezelschapsspel dat mensen laat ervaren op welke manieren je allemaal geld kunt regelen voor kunst. Het concept ‘Cultuur Aan Tafel’ tenslotte, is een zeer eenvoudige formule voor een ‘ontregelend etentje’, dat inmiddels succesvol heeft geleid tot verdiepte contacten tussen zulke uiteenlopende mensen als de Deken van Sint Pancratiuskerk in Heerlen en kunstenaar David Bade, bankmanagers uit Amsterdam, bewoners van Meezenbroek en een Zuid-Afrikaanse vluchtelinge. De unieke formule is ook toepasbaar voor moeizame (kerst)diners in familiekring.

Meer weten, of interesse in bijvoorbeeld interviews? Neem contact met ons op via LinC@uu.nl of in@kl.nl

Bekijk alle foto’s van de afsluiting van de vierde editie van LinC, gemaakt door Sebastiaan ter Burg, hier.

Deze tekst heeft een Creative Commons Naamsvermelding-licentie (CC BY) en is gekopieerd van de Kennisland-website. Ga voor de volledige versie met afbeeldingen, streamers en noten naar https://www.kl.nl/nieuws/ruimte-nieuw-leiderschap-kunstwereld-vierde-generatie-linc-studeert-af/

This text has a Creative Commons Attribution License (CC BY) and has been copied from the Kennisland website. For a full version with images, streamers and notes go to https://www.kl.nl/nieuws/ruimte-nieuw-leiderschap-kunstwereld-vierde-generatie-linc-studeert-af/