Blootvoets onderwijs levert ingenieurs op
“The nature of business is to impose change from above. Addressing difficult social problems requires the kind of change that bubbles up from below, from the community itself”
Een uitspraak van Bunker Roy, een van mijn nieuwe helden die ik heb ontmoet op PINC 11 (www.pinc.nl) afgelopen dinsdag 18 mei in Zeist. Bunker Roy is de oprichter van Barefoot College, een school gebouwd door armen, voor armen. Degenen die er werken worden de Barefoot Professionals genoemd: arme niet opgeleide mensen uit de buurt met een schat aan lokale kennis over bijvoorbeeld watervoorziening, bouwmaterialen, poppenspelen etc. Barefoot College geeft geen certificaten of diploma’s uit, maar zorgt er wel voor dat vrouwen die niet kunnen lezen of schrijven in zes maanden tijd opgeleid worden tot onder andere zonne-energie ingenieurs.
(foto: Barefoot College)
De school richt zich voornamelijk op vrouwen (en dan vooral op oma’s!), aangezien zij zeer gemotiveerd zijn om te leren en terugkeren naar hun dorpen om daar de huizen te voorzien van elektriciteit en licht. Mannen keren namelijk na een opleiding vaak niet terug naar hun dorp, maar vertrekken naar de grote stad om te werken.
Behalve Indiase vrouwen komen er nu ook vrouwen vanuit heel Afrika naar Barefoot College om opgeleid te worden. Door deze aanpak zijn al meer dan 150 dorpen (meer dan 6.000 huizen) voorzien van elektriciteit.
Dit prachtige voorbeeld laat zien hoe leren samen kan gaan met (sociaal) ondernemen, dat analfabetisme geen barrière hoeft te zijn om je te ontwikkelen en dat het mogelijk is door zo’n community-aanpak ingewikkelde technieken te verspreiden. Het mooiste is dat deze vrouwen gesteund worden in hun zelfstandigheid. Een diploma of een graad is hierbij ondergeschikt. Barefoot College is gebaseerd op een vernieuwend onderwijsmodel, waar geleerd wordt door te doen en waar leerlingen leraren zijn en visa versa. Hier kunnen wij in het Westen nog heel wat van leren.
Voor meer informatie: www.barefootcollege.org