Poorten dicht voor techniekstudent

  3 september 2013

  Verbazend nieuws op de site van NRC Handelsblad gisteren: "TU Delft zet stop op technische studenten."

  Van de NRC-website

  De TU Delft gaat een numerus fixus aanvragen voor de studie werktuigbouwkunde. Dat zegt collegevoorzitter Dirk Jan van den Berg tijdens de opening van het academisch jaar vandaag in NRC Handelsblad.

  Het aantal aanmeldingen is opvallend hard gestegen. Naar verwachting beginnen vandaag bijna 600 studenten aan de opleiding, tweehonderd meer dan vorig jaar. De opleiding wil volgend jaar niet meer dan 600 studenten toelaten om "de kwaliteit van ons onderwijs te garanderen".

  screenshot uit de Kies Techniek-promotiefilm (zie onderaan)

  De pogingen van het kabinet (Techniekpact) en bedrijfsleven om aanstaande studenten meer voor techniek te interesseren, werpen eindelijk hun vruchten af: de TU Delft wil nu dus een numerus fixus en de TU's in Eindhoven en Enschede hebben 17% meer aanmeldingen. Geld voor een uitbreiding van de faculteit om de aspirant-technici een plek te bieden schijnt er niet te zijn en men wil eerst zien of "de groei structureel is".

  Dom, want vanuit de markt worden allerlei rooskleurige toekomstbeelden geschetst voor technici. En dus het Techniekpact (het verbond dat het kabinet smeedde tussen onderwijs en bedrijfsleven), waarmee (gewilde) stageplaatsen gegarandeerd zijn.

  Niet eerst vol inzetten op groei en vervolgens de deuren dichtgooien als het iets harder gaat dan verwacht. Volg de tendens, beperk de groei niet maar maak juist groter, en steek je kop niet in het zand voor de enorme groei die de laatste jaren zichtbaar is geworden. 

  Deze tekst heeft een Creative Commons Naamsvermelding-licentie (CC BY) en is gekopieerd van de Kennisland-website. Ga voor de volledige versie met afbeeldingen, streamers en noten naar https://www.kl.nl/opinie/poorten-dicht-voor-techniekstudent/

  This text has a Creative Commons Attribution License (CC BY) and has been copied from the Kennisland website. For a full version with images, streamers and notes go to https://www.kl.nl/opinie/poorten-dicht-voor-techniekstudent/